Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Kiemelt kormányzati cél az épületfelújítás és a hazai építőanyagok támogatása

2023.02.17. Írta:

A Mapei Kft. által életre hívott Országos Építőipari Szakember Találkozó immár nyolcadik alkalommal várta az érdeklődőket. A rendezvényen első alkalommal átadták Az Év Szakembere Referencia Díjat is, melynek különlegessége, hogy odaítéléséről maguk az építőipari szakemberek döntöttek.

Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára előadásábanidézte az ÉVOSZ legutóbbi felmérésének eredményeit, miszerint a megkérdezett építőipari szakemberek többsége visszaesést vár 2023-ra és a többség a legnagyobb problémának a szakemberhiány tartja, de a megrendelések csökkenésétől is sokan félnek.

Az államtitkár elmondta, hogy ismerik a problémákat, és a kormánynak most az a feladata, hogy ezekre megfelelően reagáljon. Mint mondta, az önálló építésügyi minisztérium létrejötte komolyabb lehetőséget biztosít a beavatkozásra. Így például a napokban megjelent kormányrendelet értelmében a kormány átvállalja az infláció okozta áremelkedések egy részét az építési vállalkozóktól. „Nem engedjük, hogy egyedül a vállalkozókat sújtsa megemelkedett költség” - mondta.

A beruházások rendjéről szóló és az építészetről szóló törvények megszületése során úgy alakítják a szabályozást, hogy kedvező környezetet teremtsen az építésügy számára. Csökkenni fog a bürokrácia, átláthatóbbak és egyszerűbbek lesznek az eljárások.

Az építőanyagipari ellátásbiztonság átláthatósága és minőségbiztosítása érdekében nemzeti építésgazdasági nyilvántartást hoznak létre, amely komplex adatbázist tartalmaz majd az építési termékekről, azok lényeges termékjellemzőiről, tartalmazza az építési termékek teljesítménynyilatkozatát. A rendszert az elektronikus építési naplóval összekapcsolva egyszerűen ellenőrizhető lesz a beépített termékek minősége. bányavagyonról és annak rendelkezésre állásáról is naprakész rendszer fogja támogatni az építési beruházások megvalósulását.

Fontos kormányzati cél az építőanyagok magas, 48%-os import kitettségének csökkentése. Az előkészítés alatt álló építésgazdasági stratégia szerint 2027-ig 41%-ra, majd azt követően 2035-re 30%-ra csökkentenék a külföldi építőanyagok és építési termékek magyarországi felhasználást. Ez különösen annak fényében kívánatos, hogy itthon is vannak kihasználatlan erőforrások. „Elvégre kőműves Kelemen sem más feleségét építette be a várba” – emlékeztetett Lánszki Regő.

Ennek érdekében kiépítik az építőanyagok behozatalának és kivitelének teljeskörű nyomon követési rendszerét. Az export vonatkozásában az állam vételi és elővásárlási jogainak biztosítására törekszenek, hogy a hazai alapanyagok és építési termékek helyben maradjanak. A magyar termékek felhasználása előnyt fog élvezni, ugyanakkor a Magyarországon nem gyártott termékek, vagy nem termelhető alapanyagok esetében támogatást kap az alternatív megoldások keresése és alkalmazása.

Nemzeti építőanyag-kereskedelmi hálózatot alakítanak ki, amelyben az állam az elővásárlási jogát érvényesítheti az ellátásbiztonság biztosítása céljából. Ezeket az építési anyagokat az állami beruházásokon megvalósuló projektekben használják fel.

Az építőipari kivitelezők minősítési rendszerének kialakításával és kötelezővé tételével a kivitelezések minőségének javítása a kormányzat célja. Az építőipari kivitelezés hatékonyságának növelését további konkrét eszközökkel is támogatják, például a szakemberképzés, az ágazati képzőközpontok és a duális képzés támogatásával. Emellett adóvisszatérítéssel ösztönzik a gépesítést és a robotizációt, valamint az új korszerű építési termékek és építési technológiák piaci bevezetését.

A közbeszerzések elbírálásánál szerepet fog játszani a magyar munkaerő és a hazai építőanyagok felhasználása, amivel helyzetben kívánjak hozni a magyar építési vállalkozásokat.

Kiemelt cél lesz az épületek felújításának és hasznosításának támogatása, az új építészeti törvény minden egyes pontja ezt célozza – emelte ki az államtitkár.

A jó szakemberekek lesz munkájuk idén is

Koji László az Építési Vállakozások Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke elmondta, hogy tavaly összességében az építőipari kivitelezésben csökkent a jövedelmezőség, és az idén ez tovább folytatódhat. Mint mondta, már tavaly decemberben látszott, hogy az újonnan kötött szerződések volumene éves összehasonlításban 35 százalékkal kisebb.

Koji László arra számít, hogy ugyan az év növekvő árakkal indul, amit valószínűleg a piac meghatározó része nem fog elfogadni, a megrendelők ki fognak várni, amíg megérkeznek az engedmények. Ami várhatóan pár hónapon belül eljön, mert már most csökken a felújítások és az új építések iránti érdeklődés.

Mivel a hitelek kétszámjegyű kamatai is nehézséget okoznak a megrendelőknek, szükséges lesz egy 5% körüli kamatszint a lakáscélú hiteleknél, amit a lakosság már hajlandó lenne felvenni.  Itt emlékeztetett rá, hogy fontos lenne a lakáspolitika is a családpolitika jobb összehangolása.

Ami a kivitelezőket illeti, Koji László biztos benne, hogy „a jó szakira 2023-ban is nagy szükség lesz”. Mindenkinek fontos, hogy a jó szakembereket ne veszítse el az ágazat. Ugyanakkor, ha csökken a rendelésállomány előfordulhat, hogy a vállalkozás nem tud mindenkit megtartani. A legveszélyeztetettebbek a segédmunkások, a szakiparosok kedvezőbb helyzetben vannak. Kiemelte, hogy az építőipar a kormányzattól nem vissza nem térítendő munkahelymegtartó támogatást kér, hanem munkát.

Az ÉVOSZ elnökegy vélte, hogy ez és a következő év biztosan nehéz lesz, és „aki még nem tette meg, most kezdjen el tartalékolni a nehezebb időkre”.

A legrosszabb kilátásai a mélyépítésnek vannak, valamivel jobb az épületek építése helyzete és a legjobb a logisztikai létesítmények, ipari csarnokok, hadiipari létesítmények építése lesz. A lakosság akkor fog építtetni, ha a két számjegyű kamat csökkenni fog. 8000 új lakás azonban ebben a helyzetben is megépülhet. „2023-ban a felújítás irányába mozdul el erőteljesebben a lakásügy, nem az új építésű lakások felé” – foglalta össze Koji László.

 

Megjelent: 453 alkalommal Utoljára frissítve: 2023. február 17., péntek 16:05

Blog archivum