Nyomtatás
Zsámbék wikimedia

Kezdenek besokallni az agglomerációs települések

2022.01.10. Írta:

Az elmúlt néhány évben, de különösen a járvány kitörése óta egyre többen költöznek Budapestről az agglomerációba. És ennek még messze nincsen vége, hiszen egy friss kutatás szerint a budapestiek mintegy ötöde már az idén kiköltözne. A főváros környéki települések azonban egyre jobban telítődnek, van, ahol már intézkedéseket is hoztak az új lakásépítések mérséklésére.

A Publicus friss felmérése szerint a budapestiek 31% a már idén elköltözne a fővárosból, kétharmaduk az agglomerációban keresne új otthont. 

A főváros környéki kistelepülések azonban egyre kevésbé látják szívesen a beköltözőket, hiszen az elmúlt években annyian költöztek oda, hogy nem győzik tartani a lépést az infrastrukturális fejlesztésekkel.

A településeken belüli vízközműrendszerek, a csatornahálózat, a szolgáltatások, úgy mint iskola, óvoda sok helyen már nem tudja kiszolgálni a lakosságot, az önkormányzatoknak azonban nincsen forrásuk a fejlesztésekre. A főváros felé irányuló közösségi közlekedés és közúthálózat sem bírja már a terhelést, miközben az agglomeráció lakosságának jelentős naponta bejár Budapestre dolgozni, iskolába. Az ingázók 70 százaléka gépkocsival közlekedik.

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója nemrégiben egy interjúban beszélt arról, hogy a zöldmezős lakásépítések során az adott lakóhelynek a valós költségét nem fizeti meg az, aki csak a házat építi meg. Előbb-utóbb oda út, vasút, közművek kellenek, amit közösen fizetünk. Ezért is fenntarthatatlan, mind anyagi, mind környezeti értelemben, ahogy a budapesti várostérség burjánzik. Véleménye szerint kellene egy olyan törvény, ami kimondja, az agglomerációban nincs több zöldmezős lakásépítés, és ahol esetleg még engedélyezett új lakások, házak építése, azok gyalogtávra vagy biciklivel kényelmesen elérhető távolságra lehetnek csak a legközelebbi vasút vagy hév-állomástól. 

Az elmúlt időszakban több előváros – Érd, Pilisvörösvár, Nagykovácsi, Halásztelek -polgármestere nyilatkozott úgy, hogy nem szeretnének több beköltözőt a településükre. Legutóbb Zsámbékon hoztak olyan intézkedéseket, amelyek reményeik szerint mérséklik a fejlesztők kedvét a településen belüli lakásépítésekre. A városban több mint kétszeresére emelik a minimális telekméretet, és a telekalakítást is megszigorították, ami jelentősen szűkíti majd a beruházók lehetőségeit.

Kérdés, hogy hány település szánja el magát hasonló lépésekre, hiszen a kiköltözők és a fejlesztők már a ugrásra készen állnak, azonban erősen lehűtheti a kedélyeket az agglomerációs ellenállás.

Ha csökken a kínálat, miközben a kereslet tovább nő, az felfelé tolja majd a már most is igen magas lakásárakat. Az elővárosokban a használt lakások átlagára már messze meghaladta a fővárosit, és a telkek szűkösebbé válásával az új építésűek is tovább drágulnak.

A felhasznált információk forrása: Mfor, Portfolio, Növekedés.hu, hgv.hu, Budapestkörnéyke.hu

Megjelent: 794 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. január 13., csütörtök 12:22