Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Ismét lendületbe jöttek a lakásépítések

2021.08.02. Írta:

Az idei első félévben kiadott új lakásépítési engedélyek száma 22 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget. A trend ismét egyértelműen növekvő, így a járvány. az áfakedvezmény átmeneti kivezetése, illetve az építőipari nehézségek ellenére is meglehet idén a 20 ezer lakásátadás.

2021 első félévében 15.274 új lakás építési engedélyt adtak ki, ebben benne van az egyszerű bejelentések száma is, ami 10.217 volt.

2017 óta lehetséges egyszerű bejelentéssel építeni azóta ezeknek az aránya folyamatosan nő. 2020 második negyedéve óta 70% közelében van az összes tervezett lakáson belül.

Egylakásos lakóépületben 6817 lakást terveznek építeni az idei első féléves statisztika alapján, vagyis ennyi családi házra kértek engedélyt. A tervezett 490 új három és annál több lakásos lakóépületben 5689 lakás létesítenének- Ebből kiszámolható, hogy 1259 kétlakásos épületre adtak ki engedélyt az idén. Az összesen tervezett 8566 épületben 15.274 lakást építenének.

2020-ban 9265, a tavalyi első félévben 4435 egylakásos épületekre adtak ki engedélyt, vagyis az idei első félévi adat szerint jócskán megugorhat a tervezett családi házak száma. A tervezett családi házak száma viszonylag egyenletes volt az elmúlt években, 2020 második félévétől azonban jelentősen es folyamatosan emelkedik. Idén márciustól már havonta több mint 1000 ilyen épületre adtak ki engedélyt.

A KSH adataiból az is kiolvasható, hogy 2021-ben  május kivételével 50% alatt  marad a létesítendő egylakásos épületek aránya a kiadott új lakásépítési engedélyek illetve egyszerű bejelentések között, vagyis több többlakásos épületet, elsősorban társasházat terveznek az építtetők.

Mivel az 5%-os lakásáfa visszatért a 2021-től, az idén már emelkednek a többlakásos épületekre, társasházakra kiadott engedélyek.

Aki családi házat épít, a csok mellett igényelheti az áfavisszatérítést, illetve, ha vállalkozóval építette a családi házat akkor az 5% áfa. Ez mindenképpen lendületet ad a családi házak építésének is.

Mivel ősztől elérhető lesz az MNB Zöld Otthon Programjának hitele is a magas energetikai követelményeknek megfelelő házakra, további forráshoz juthatnak ilyen családi házak építéséhez.

Természetesen többlakásos épületek létesítése is jelentős támogatásokat kap, hiszen az általános 5%-os áfa mellett a csokkal vásárlók számára 0% az áfa, ősztől a rozsda övezetekben mindenki áfamentesen juthat új lakáshoz, sőt az energetikai követelményeknek megfelelő újra lakásra a vásárlók még az MNB zöld lakáshitelét is felvehetik.

Megjelent: 1061 alkalommal Utoljára frissítve: 2021. augusztus 02., hétfő 15:17

Blog archivum