Aranya Low Cost Housing Fotó Vastu Shilpa Foundation / pritzkerprize.com/

Legendás indiai építész kapta a Pritzker-díjat

2018.03.16. Írta:

Balkrishna Vithaldas Doshi indiai építésznek ítélték oda a 2018-as Pritzker-díjat. Munkásságának fontos kérdése a szegények lakhatásának a megoldása.

Balkrishna Doshi, India egyik legnagyobb hatású 20. századi építésze a Pritzker-díj 45. díjazottja. Ő az első indiai építész, aki elnyerte a díjat. Doshi és irodája, a Vastu-Shilpa portfóliója több mint 70 évre tekint vissza.

Doshi pritzkerprize com

Mumbaiban megszerzett diplomájával Doshi építészeti pályafutását Európában kezdte. Le Corbusier párizsi irodájában gyakornokoskodott, majd később Chandigarh-ban és Ahmedabadban mentora néhány kulcsfontosságú projektjének megvalósítását felügyelte.

Kulcsfontosságú projektjei többek között az Ahmedabad Építészeti Iskola (1966), amelyet maga alapított és tervezett, az 1981-ben saját irodája, a Vastu-Shilpa számára készített boltíves stúdió, és kísérleti, barlangszerű Amdavad ni Gufa (1995) galériája.

Dohi Az Amdavad ni Gufa galéria pritzkerprize com

Dohi Az Amdavad ni Gufa galéria pritzkerprize com2

1989-ben elkészítette az Aranya Low Cost Housing terveit, amely egyszerű otthonok labirintusszerű komplexuma, megfizethető lakóhelyeket biztosítva 80 000 ember számára. Az épületek közé a közösségi érintkezésre alkalmas tereket, utcákat, udvarokat tervezett.

Doshi Aranya Low Cost Housing Fotó Vastu Shilpa Foundation pitzkerprize com2

"Ezeknek az embereknek nincs semmijük – se földjük, se helyük, se munkájuk – mondta Balkrishna Vithaldas Doshi – De ha a kormány ad nekik egy kis földet, meglesz az az érzésük, hogy ha keményen dolgoznak, akkor megtalálják a módot egy saját otthon felépítésére. Ha közösségként helyezed el őket, együtt fognak működni (...). Közel 30 év elteltével meglátogattam ezeket a helyeket, olyan embereket találtam, akik egykor mindössze egy harminc centi magas talapzatot kaptak egy csappal és egy vécével. Ma két- vagy háromemeletes házaik vannak, amiket saját maguk építettek."

Doshi ndian Institute of Management Bangalore photo courtesy of VSF pitzkerprize com

Doshi ndian Institute of Management Bangalore photo courtesy of VSF pitzkerprize com2

További képek és videók a pritzkerprize.com oldalán.

Forrás: Tervlap, pritzkerprize.com

Megjelent: 1643 alkalommal Utoljára frissítve: 2018. március 16., péntek 22:49

Blog archivum