Így legyen egészségesebb az otthonunk

2019.01.17. Írta:

Egészségesebb otthon – egészségesebb bolygó címmel mutatta be iránymutatását a World Green Building Council tavaly decemberben, a lengyelországi Katowicében rendezett Klíma Világcsúcson.

A gyűjtemény (Healthier Homes, Healthier Planet) figyelembe veszi a legújabb kutatási eredményeket a levegőminőség, a hő- és hangkomfort, valamint a világítás területén, és egyszerűen, gazdaságosan megvalósítható stratégiákká alakítja őket, melyekkel egészségesebbé tehetjük otthonainkat és egyben a bolygónkat is. Az épületeknek közvetlen hatásuk van mind a környezetre, mind az egyének egészségére és jóllétére, ugyanakkor megépítésük és üzemeltetésük hatalmas pénzügyi terhet ró a tulajdonosokra és a bérlőkre, lakókra egyaránt.

Az időnknek átlagosan 90%-át épületekben töltjük, így a beltéri levegő minősége jelentős hatással van az egészségünkre. Az életünk során belélegzett levegő majdnem fele az otthonunkból származik. Az emberek 92%-ának az otthoni levegő minősége nem veszélytelen, és jelentős egészségügyi kockázatot jelent.

A nem megfelelő hőszigetelés és az épületek rossz minőségű kivitelezése gyakran vezetnek alacsony energiahatékonysághoz, és veszélyeztethetik az ott lakók komfortérzetét és egészségét. Emellett az európai városi lakosság körülbelül 65%-a veszélyesen magas zajszintnek van kitéve. Ez olyan egészségügyi problémákhoz vezethet mint a stressz, a magas vérnyomás és a stroke.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a túl sötét otthonokban 50%-kal rosszabbodott a fejfájás, az álmatlanság és a depresszió aránya, több más egészségügyi problémával együtt. Ezért a jó minőségű fény – amennyiben lehetséges természetes fény – elengedhetetlen az egészséges élethez, miközben fontos energiacsökkentési lehetőség is. A kiadvány szerint Európábn a családi házak és ikerházak negyede nem energiahatékony.

Cristina Gamboa, a World Green Building Council ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy “az épületek és az építmények közel 40%-ban járulnak hozzá a karbonkibocsátáshoz vezető globális energiafelhasználáshoz, így egyben a klímaváltozáshoz és a légszennyezéshez is, melyek évente 4 millió halálesethez vezetnek. Ezért az iparágnak új utakat kell keresnie, hogy olyan épületek és otthonok épüljenek, melyek támogatják az emberi egészséget és hasznosak a környezetnek".

“A legfőbb üzenetünk, hogy az otthonoknak és az épületeknek világszerte fenntarthatóknak kell lenniük. Jelen iránymutatás kiadásával reméljük, hogy a benne található információk segítik a tulajdonosokat és a bérlőket is, hogy egészségesebb otthonokba invesztáljanak."

Az útmutató legfőbb ajánlásai, hogy egészségesebb otthonunk legyen:

  • Naponta szellőztessünk, hogy távozzanak a rejtett mérgező anyagok, és tiszta, friss levegő érkezzen.
  • Alkalmazzunk megfelelő szigetelést, hogy nőjön az energiahatékonyság, javuljon a hőérzet, csökkenjen a zajszint és az energiaszámlánk is.
  • Használjuk ki a természetes fényt és hatékony világítást alkalmazzunk, így csökkenthetjük a karbonkibocsátást, az energiaköltségeket és jót teszünk az egészégünkkel.

A teljes dokumentum letölthető a HuGBC oldaláról.

Megjelent: 1640 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. január 17., csütörtök 11:47

Blog archivum