Barcelona, Spanyolország

Így is fel lehet használni az uniós forrásokat lakáskorszerűsítésre

2023.09.12. Írta:

TLE-interjú - Nemcsak Magyarországon rossz a lakásállomány állapota, Spanyolországban is energetikai korszerűsítésre szorul a lakások nagy része. Susan Martín Belmonteval, a REVO Prosperidad Sostenible egyesület kutató-szakértőjével arról beszélgettünk, miért haladnak lassan a felújítások Spanyolországban, és hogyan próbálják felgyorsítani a folyamatokat az EU-s források felhasználásával.

Igylakunk.hu: Milyen állapotban vannak a spanyol otthonok energetikai szempontból?

Susan Martín Belmonte: "Spanyolországban a lakások többsége nagyon régi és energiahatékonyság szempontjából nagyon rossz állapotban van. A helyzet sokkal rosszabb, mint sok más EU-s tagállamban, talán az EU átlagánál is gyengébb.

Ugyanakkor a korszerűsítésre sokkal kisebb fókusz esik, mint az építésekre. A tudatossággal is gondok vannak, és nincsen megfelelő mennyiségű szakember sem."

A spanyol kormány azt ígéri, hogy 2026-ig 500 ezer lakást újít fel, erre 6,8 milliárd eurót irányzott elő az EU következő generációs alapjából. Ez a 25 milliós lakásállomány 2%-a. Spanyolországban a lakóépületek 50%-a (9,7 millió) 1980 előtti. de legalább 17 millió lakást kellene felújítani. Az épületek energiahatékonyságát legalább 60%-kal javító energetikai korszerűsítést évente csak az épületállomány 0,2%-ánál végeznek, ami egy évben csak kb. 30.000 lakást jelent. A 2050-re kitűzött klímasemlegességi cél elérése érdekében azonban az országnak 2030-ig évi 300.000 felújítást kellene elvégeznie, és ezt az arányt 20 éven keresztül fenntartania.

"Igaz, Spanyolországban az időjárás enyhébb, van, ahol nem is kell télen fűteni, viszont sok energiára van szükség a hűtés, amiben a szigetelés kevésbé segít. A meleg kint tartásában hatékonyabb a légkondicionálás, amihez természetesen jobb lenne megújuló energiát használni. A klímaváltozással ez a helyzet erősödhet, ugyanakkor egyre több a szélsőséges időjárási helyzet, amikor megmutatkozik, hogy mekkora probléma a lakások rossz állapota.

Ezért fontos, hogy az európai uniós források felhasználására készített tervben van lakáskorszerűsítési fejezet."

Az Európai Unió Helyreállítási Alapja, más néven Next Generation EU keretében 750 000 millió eurót osztanak szét 2026-ig az Európai Uniót alkotó 27 állam között. Spanyolország 2026-ig 140 000 millió eurót kap, aminek elköltését az ún. Helyreállítási, Átalakítási és Ellenállóképességi Terv részletezi. Ennek egyik fejezete a Lakásrehabilitációs és Városregenerációs Terv, amelyen keresztül 6820 millió eurót fordítanak a városrészek átfogó felújítására és az épületek –otthonok, irodák és közintézmények – energiahatékonyságának javítására, a fogyasztást csökkentésével és a megújuló energiaforrások beépítésével. A többi között lakóépületek átfogó rehabilitációjára 1994 millió eruót, kifejezetten épületenergetikai rehabilitációs programra további 300 millió eurót szántak, és személyi jövedelemadó-kedvezményt kapnak azok a magántulajdonosok, akik például ablakcserével növelik otthonuk energiahatékonyságát. Külön 1000 millió eurós tétel az 5000 fő alatti települések és városok számára keretezett energetikai támogatás. A program 20.000 új, szociális bérbe adható lakás építését is előirányozza, energiahatékony épületekben megfizethető áron egy további 1000 millió eurós alprogramban.  

Igylakunk.hu: Minden benne van a spanyol programtervben, amire Ön szerint leginkább szükség van most energetikai korszerűsítés témában?

Susan Martín Belmonte: "Úgy gondolom, hogy a lakásfelújításokra dedikált európai uniós források elköltését jól megtervezte Spanyolország. Természetesen nem mindegy, hogy milyen rendszerben használja fel az ország ezeket a forrásokat. Most az a legfontosabb, hogy az energiahatékonysági felújítási szektort egyáltalán beindítsuk.

Spanyolországban a lakhatási kérdések a regionális szinthez tartoznak. A regionális önkormányzatok kompetenciája, hogy a lakásfelújításokkal kapcsolatosan intézkedjenek, ezért fontos ezeknek a forrásoknak a decentralizálása. Ez nem működik jól, sajnos szabályozási és szervezési problémák miatt a régiókban nagyon lassan jutnak el a források a kedvezményezettekhez, akár egy évet késéssel.

Ugyancsak lassítja a felújítások megvalósítását az információhiány: a lakástulajdonosok többsége nincs tisztában azzal, hogy mi szükség van korszerűsítésre, mit jelent az energiahatékonyság, hogyan kell megvalósítani, és hogy léteznek erre európai uniós források. Csak ezután következne az, hogy hogyan lehet hozzájutni a felújítási forrásokhoz. Egyelőre azonban nincsen benne a fejekben a lakosság körében, hogy ez fontos kérdés. Technikai kérdésekben is nagy a tudatlanság, hogy egyáltalán mit kell tenni ahhoz, hogy egy lakás, egy ház energiahatékony legyen, milyen műszaki változásokat lépéseket kell megtenni, gyakran még a szakma a szakemberek sem tudják pontosan a válaszokat.

Ebben a nemzeti kormánynak is lépéseket kell tennie, és sok civil szervezet is dolgozik ezen – mi például sajtókampányt csináltunk a felvilágosításra.

Az is fontos lenne, hogy az építőiparban minél többen specializálódjanak az energetikai korszerűsítésekre. Jóval több szakembert kellene bevonni a ennek szektornak a beindításához."

Igylakunk.hu: A lakástulajdonosok mennyi támogatást kapnak?

Susan Martín Belmonte: "A támogatások igénylési rendszere úgy lett kialakítva, hogy minél nagyobb, minél ambiciózusabb az energiahatékonyság növelése, annál nagyobb százalékban támogatja a pályázatot, ha például a beruházás 30%-os energiahatékonysági növekedést ér el, akkor 40%-os támogatást kap valaki, hogyha több mint 45%-os, de kevesebb mint 60%-os a hatékonyságnövekedés, akkor 60%-os a támogatás, hogyha több mint 60%-os a hatékonyságnövekedés, akkor akár 80% is lehet a támogatás.  A leginkább rászoruló, sérülékeny családok számára a támogatás 100%-os, bizonyos limittel.

Úgy gondolom, hogy ezt a rendszert úgy lehetne igazságosabbá tenni, hogy csak a valóban sérülékeny réteg kapna nagymértékű vissza nem térítendő támogatást, a többieknek pedig jó feltételekkel, akár 0%-os hitellel kellene segítséget adni. A mi javaslatunk is az, hogy csak a legszegényebbek kapjanak vissza nem térítendő támogatást, a többiek pedig olyan hitelt, amit az energiahatékonysági korszerűsítéssel elért megtakarításból tudnak visszafizetni.

Ezeket a hiteleket speciálisan kedvezményes konstrukcióban kellene nyújtani, nulla százalékos kamattal. Az is nagyon lényeges, hogy hosszú távú hitelekről van szó, mert csak ezzel tud működni, így tudja a lakosság visszafizetni a megtakarításokból.

Az Európai Központi Bank ezt meg tudná finanszírozni, de ehhez európai uniós szintű összefogás és elhatározás kell. Természetesen fontos, hogy ezek a hitelek fenntartható energiahatékonysági beruházásokra legyenek csak elérhetők."

Mivel a közpénz önmagában nem lesz elég ahhoz, hogy Európa-szerte minden otthont energiahatékony legyen, létrejött az Unlock elnevezésű európai kampány, amelyben Spanyolország is részt vesz. Ebben a tagállami részvevők arra szólítják fel a kormányaikat és az Európai Központi Bankot, hogy kötelezzék a kereskedelmi bankokat olcsó és elérhető hitelek nyújtására lakáskorszerűsítések finanszírozására. Vagyis dolgozzanak ki olyan megfelelő hiteltermékeket, amelyek lehetővé teszik a megfizethető lakásfelújításokat és ellenőrizzék a jelzáloghiteleik fedezetéül szolgáló házak energiahatékonyságát. Ugyan támogatásokkal, adókedvezményekkel és más intézkedésekkel is támogatják az épületek energetikai korszerűsítését az EU-ban, de jelenleg évente 275 milliárd eurónyi beruházási hiány van ezen a területen, amelyet a kormányok önmagukban nem tudnak fedezni. A Központi Banknak negatív kamatozású hiteleket kellene nyújtana a kereskedelmi bankoknak, azzal a feltétellel, hogy megfizethető, kamatmentes kölcsönöket kínálnak a házak energiahatékonysági korszerűsítétére. A kormányoknak ezzel egyidőben fel kellene gyorsítaniuk a veszélyeztetett családok támogatását, a helyi egyablakos ügyintézési pontokon kialakítását, valamint a felújításokhoz szükséges munkaerő képzését.

Igylakunk.hu: Hol tart most a korszerűsítési program megvalósítása?

Susan Martín Belmonte: "Arról, hogy a programban eddig mennyi lakást sikerült felújítani, most nincsenek friss adatok, de hamarosan elkészül a Nemzeti Felújítási Stratégiára épülő az új nemzeti felújítási terv felülvizsgálata, akkor fog ez kiderülni. Az biztos, hogy nagyon eltérő lesz régiónként, mert különböző gyorsasággal folyik az egyes régiókban a felújítási pénzek rendszerének az átvétele, a helyi programok kidolgozása, a felújítási források rendelkezésre bocsátása, és természetesen maga a lakások korszerűsítése kis különböző hosszúságú időszakokat vesz igénybe.

Az adatokat illetően probléma, hogy a felújításokat egy mutatószámba sűrítik, ebben viszont nemcsak az energiahatékonysági felújítások, vagyis a korszerűsítések vannak benne, hanem mindenféle felújítás. Úgyhogy az előbbieket nehéz elkülöníteni, legalábbis eddig nem volt ez szétválasztva a statisztikákban."

Igylakunk.hu: Ha sikerült meggyőzni a tulajdonosokat a felújítások fontosságáról, hogyan folytatódhatnak a spanyolországi lakáskorszerűsítések a jelenlegi EU-s támogatás kifutása után?

Susan Martín Belmonte: "A nemzeti felújítási terv szerint évente 250-300 ezer lakást kellene korszerűsíteni 2050-ig. A korábbi hazai felújítási támogatások nem voltak túl ambiciózusak. Ezeknél körülbelül 40%-os támogatást adtak a felújítási munkákhoz, és ezzel pár tízezer lakás újult meg évente. Ez nem volt túl sok, de mégis valami.

Ebből a szempontból is kulcsfontosságú, hogy mi lesz, ha a mostani európai uniós források kifutnak, lesz-e ezeknek folytatásuk, vagy lesz a helyettük más nemzeti finanszírozás.

Az EU-források sok pénzt jelentenek, de ez természetesen nem elég ahhoz, hogy az ország teljes felújítási szükségletét kielégítse, mindenesetre kezdő lökésnek jó. A korszerűsítéseket azonban valahogy tovább kell vinni. Ehhez több és újabb európai uniós forrásra lenne szükség, és remélhetőleg Európai Központi Bank finanszíroz is majd ilyen programokat, ahogy korábban is tette.

Mindenesetre a családokat informálni, bátorítani, meggyőzni kell, és jobb finanszírozási szerkezetű modell is szükséges, hogy a legszegényebbeken kívül is mindenkinek elég jó legyen ahhoz, hogy belevágjon."

A Helyreállítási, Átalakítási és Ellenállóképességi Terv (PRTR) 2. komponensében szerepel egy energiahatékony épületekben épülő szociális bérlakások építésére vonatkozó támogatási program, amely a szociális bérlakásállomány növelését célozza szociális bérlakásként vagy megfizethető áron, magas energiahatékonysági normák mellett, újonnan épített lakások vagy jelenleg nem lakás céljára használt épületek rehabilitációjának támogatása révén, állami tulajdonú földterületeken. Az 1 milliárd eurós támogatási összeg autonóm közösségeken és városokon keresztül jutnak el a végső kedvezményezettekhez, amelyekkel megállapodás született a források első felének elosztásáról, az egyes régiókban található háztartások számának arányában. A program révén 2026 második negyedévére várhatóan 20 000 szociális bérlakás vagy megfizethető árú, az energiahatékonysági kritériumoknak megfelelő lakás építése valósul meg.

Megjelent: 513 alkalommal Utoljára frissítve: 2023. október 11., szerda 09:25

Blog archivum