Unsplash

Így fogadta az építőipar a kata várható szigorítását

2022.06.17. Írta:

Vegyes a katás adózás megítélése az építőiparban, mindenesetre a pénzügyminiszter által bejelentett szigorítás, esetleg az adónem megszüntetése felborzolta a kedélyeket. Egyes vélemények szerint a mostani formában a kata elősegíti az ügyeskedést és a rejtett foglalkoztatást, mások úgy vélik, hogy a kedvező adózási forma eltörlése több feketemunkát és további áremeléseket hozna az építőiparban.

A Mapei Kft. által készített gyorsfelmérése azt mutatja, hogy az építőipari szakemberek több mint kétharmada, 79 százaléka tartja jónak a katás adózást és mindössze 8 százalékuk szüntetné meg ezt az adónemet.

A 80 szakember megkérdezésével készült felmérésből kiderült, hogy a szakemberek 79 százaléka szerint a kata jó, mindössze 3 százalék szerint rossz adózási forma, további 15 százalék szerint pedig se nem jó, se nem rossz.

A szakemberek 80 százaléka hallott a kormány tervéről, hogy szeretnének szigorítani a kata jelenlegi formáján. Mindössze 28 százalék ért ezzel egyet, míg 56 százalékuk ellenzi a szigorítást.

A megszüntetés, vagy túlzott szigorítás esetén 37 százalék véli úgy, hogy megnőne a feketemunka mértéke, megszűnnének vállalkozások 24 százalék szerint, 8 százalék szerint áremelkedéshez vezetne.

A kérdésre, hogy mit kellene tennie a Kormánynak a katával, 46 százalék válaszolta, hogy meg kellene emelni a kata jelenlegi 12 milliós bevételi határát, valamint a 3 milliós korlátot. A szakemberek egyharmada szerint azonban nem kellene semmit tenni a katával, míg 8 százalékuk azon a véleményen van, hogy meg kellene szüntetni. A válaszadók 11 százaléka véli úgy, hogy meg kellene emelni a tételes adó összegét.

A katás adózás legnagyobb hátrányának döntően a nyugdíjra mért kedvezőtlen hatását tartják az építőipari szakemberek, 36 százalékuk tart ettől. A 3 milliós korlátot és 12 milliós bevételi határt 16 százalék tartja hátránynak, míg további 9 százalék a kevés pályázati lehetőséget, valamint a költségek elszámolásának hiányát.

„Nem hittük, hogy ennyire elterjedt és népszerű a katás adózás a szakemberek között” – adott hangot meglepetésének Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője. Hozzátette: jobban belegondolva, kezdő vagy egyedül, esetleg alvállalkozóként vagy akár mellékállásban dolgozó szakembereknek ez egy kiváló lehetőség, ami nagyban hozzájárult az ágazat kifehérítéséhez. Ezért a szakember bízik abban, hogy a maihoz hasonló, kedvező formában megmarad ez a népszerű és sikeres vállalkozási forma.

Az Opten céginformációs adatbázisa azt mutatja, hogy a kata lehetséges szigorításáról, azóta jelentősen visszaesett az újonnan induló egyéni vállalkozók száma Magyarországon. (Nem minden egyéni vállalkozó adózik kata adónemben, és ezt az adónemet választhatják egyéni cégek és egyes betéti társaságok is, de összességében mégis a katás egyéni vállalkozók alkotják a legnagyobb részét a 450 ezres katás adózói bázisnak.)

Az idei évben minden hó első 3 munkanapján 2 500-3 000 körül volt az újonnan bejegyzett egyéni vállalkozók száma, júniusban ez az érték 1 150-re csökkent, azaz az általános hó eleji egyéni vállalkozói hullám több mint 50 százalékot esett. Természetesen az is elképzelhető, hogy sokan csak kivárnak.

A kata szabályozása ugyanakkor a társas vállalkozásokra is ki fog hatni, egyrészt a potenciális katás adózó betéti társaságok számát csökkentheti egy esetleges szigorítás, a korlátolt felelősségű társaságok számát viszont növelhetik a többi cégformából kiszoruló vállalkozók. Vélhetően összességében nagyobb lesz az új társas vállalkozások száma, ha szigorodik a KATA szabályozás - olvasható az Opten friss közleményében.

Mára már több mint 76 ezer egyéni vállalkozó dolgozik a szektorban, és összességében a cégformák tekintetében nagyon erősen tolódik el a hangsúly az egyéni vállalkozók felé. 

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke korábban is már úgy nyilatkozott, hogy nem tekinthető pozitív jelenségnek az egyéni vállalkozók számának gyors növekedése. Tapasztalatai szerint nem azért alakul egyre több egyéni vállalkozás az építőipari szakmákban, mert arra szükség volna, hanem pusztán adózási megfontolásokból. (Az ÉVOSZ számai szerint azépítőiparban májusban már 147 ezer regisztrált vállalkozás volt, melyből 84 000 egyéni, önfoglalkoztató „vállalkozás”. )

„A mai árak mellett gyorsan el lehet érni a kata 12 millió Ft-os értékhatárát, és újabb vállalkozói igazolványok kiváltásával maradnak a vállalkozók ebben a körben. Sok esetben az ilyen egyéni vállalkozóknál csak a vállalkozói igazolvány új, de friss mögöttes szakmai tudás, vállalkozói ismeretek nincsenek. Az építési ágazatban inkább káros, a vevőt megtévesztő folyamatnak tartom a jelenséget.” - emelte ki az ÉVOSZ elnöke.

Ez a megrendelő megtévesztésére is alkalmas. Sok helyen már csak akkor foglalkoztatnak valakit, ha kiváltja a katás vállalkozói lehetőséget, mert így sokkal kedvezőbb a foglalkoztatónak, hiszen semmilyen adót/járulékot nem kell fizetnie a „dolgozó” után. Az ilyen katás vállalkozásokat mindenképp indokolt lenne a rendszerből kiszűrni. A szabályozásért felelős miniszter is jól látja ezeket a negatív folyamatokat - állípítja meg a közlemény.

Ugyanakkor a kezdő vállalkozásoknál nagy szükség lenne rá továbbra is. Inkább menteni kellene árnyalt megoldással a konstrukciót, amire a BKIK keretein belül tettünk javaslatot, mintsem a negatív folyamatokat előtérbe állítva teljes egészében megszüntetni - írják.

Az ÉVOSZ véleménye szerint a kata úgy maradjon fent, ha az adózás választhatósági kritériumai között nagyobb nyomatékkal jelenik meg a valós vállalkozást alátámasztó feltételek megléte. Az eddigi kritériumokon túl ilyen lehet a vállalkozói ismeretekről szóló vizsgakövetelmény, a minimális tőkeerő a vállalkozás elindításához, az elvárt éves eredmény, a tevékenység végzéséhez szükséges közvetlen jogosultság megléte, felelősségbiztosítás.

Forrás: Mapei Kft., Opten, ÉVOSZ

Megjelent: 810 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. június 17., péntek 15:17

Blog archivum