Hungarikumok a romokon

2014.03.26. Írta:

Romkocsma és szabadulószobák– igazi magyar unikum mindkettő. És létrejöttét mind a kettő a leromlott állagú belvárosi ingatlanoknak, illetve foghíjaknak köszönheti. 

Ez azt mutatja, hogy mindig győz a magyar lelemény. Ha nincs pénz felújításra, használjuk azt, ami van, amíg lesz. És ebből kipattant két olyan ötlet, amely megvalósulva nemcsak hírnevet hozott Budapestnek. A szabadulós játék egy világszerte terjeszkedő és utánzott vállalkozás lett.

Romkocsmák 2001 óta működnek, jórészt a VII. kerületben. Olyan turistacsalogató vonzerőt jelentenek Budapestnek, amelyet a The Washington Post vasárnapi utazási mellékletében és a CNN utazási rovatában ajánlgatnak az ide érkezőknek. Sőt vannak, akik kifejezetten ide jönnek bulizni.

A romkocsmák vendéglátóhelyek és kulturális találkozóhelyek. A lepusztult homlokzatok mögött semmihez sem hasonlítható, egyedi világba lépünk. Nem is cél a környezet rendbe hozatala, elég ide egy eklektikus, fiatalos, bohém berendezés.

A Szimpla volt az úttörő, ma a Szimpla Kert, Kuplung, Super 8, Rácskert, Ellátó Kert, Instant, Corvintető a legismertebbek.

Aztán új ötlet indult el, éppen az egyik romkocsmából: a szabadulószoba. A szabadulós játék eredetileg online szerepjátékként indult Japánból tizenöt éve. A valós életbe Gyurkovics Attila, a Parapark létrehozója ültette át 2011-ben: ő nyitott a világon először „offline” szabadulószobát egy budapesti romkocsmában, a Gondozókertben. Ez lett az "ősképe" az azóta megnyílt szabadulós játékoknak az egész világon. Jelenleg a fővárosban már 120 szobában lehet játszani több mint 45 helyszínen, vidéken pedig 10-15 hely nagyjából 25-30 szobájában. (Forrás: hvg.hu)

Nem kötelező persze romos házban szabadulni, de gyakran ez a környezet teremti meg a legjobb, autentikus hátteret. És nem kell hozzá nagy befektetés, sok ráfordítás, „csak” egy-két ötlet.

Nem titkoljuk, hogy azért szeretnénk, ha folytatódnának a belvárosi házfelújítások, de addig éljenes és virágozzanak a világhíres ötletek! 

 

Kapcsolódó cikkek:

Meg kell menteni a hasznosítható, stílusos darabokat

Az öreg házak szigete

Csak új lakásba költöznek be a japánok

Megjelent: 2578 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. május 23., péntek 12:03

Blog archivum