Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Hétvégén újra Budapest100 a Várnegyedben

2022.05.06. Írta: Sajtóhír

Kinyitják a kapuikat a Várnegyed házai a hétvégén a Budapest 100 alkalmából, és barátságos beszélgetések, séták és változatos programok keretében fedezhetjük fel a városnegyed polgárvárosát május 14-15-én.

Minden ház érdekes – ez fokozottan igaz erre a városrészre a Bécsi kaputól a Dísz térig, a 13. századtól a 21. századig, a Tóth Árpád sétánytól a falak mentén kanyargó lépcsőkig, írják a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményükben. A Budapest100 önkéntes kutatóinak listáján 180 épület szerepel, közülük 40 megnyitására lehet számítani. Ebből 14 az intézmény, bár akad olyan, ami igazából egy lakóház része. 

Az idén négynapos rendezvényen a szokásos hétvégi nyitott házas fesztivált megelőzi egy konferencia (05.12. csütörtök) és egy sétanap (05.13. péntek). Itt olyan kérdések kerülnek terítékre, mint hogy milyen a modern élet az évszázados falak között és hogy "ma mire vár a Vár". A konferencia a Kortárs Építészeti Központ – KÉK és az MTA Építészeti Tudományos Bizottságának közös eseménye, amely nyitott az érdeklődők számára, de regisztrációhoz kötött. A részletekről a Facebook-esemény alatt lehet tájékozódni. A pénteki sétákra szintén regisztrálni kell, további információ itt található.

A Budapest100 a Kortárs Építészeti Központ – KÉK által szervezett sikeres civil ünnep, a közösségek és a város fesztiválja, ami közelebb hozza egymáshoz a városlakókat, a szomszédokat és a különböző generációkat. A város szellemét a házak őrzik – a történeteket a lakók tudják továbbadni, és erre mindig jó alkalom a Budapest100 élménye. További információk a Budapest100 honlapján.

A programban résztvevő épületek listája itt található.

A Budapest100 építészeti-kulturális fesztivál, a közösségek és a város ünnepe, egy hétvége, ami közelebb hozza egymáshoz a városlakókat és a szomszédokat, és felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő építészeti értékekre. A város szellemét a házak őrzik – a történeteket a lakók tudják továbbadni, és erre mindig jó alkalom a Budapest100 hétvégéje. A program 2011-ben indult az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs Építészeti Központkezdeményezésére, az akkor épp százéves házak ünnepeként.

Forrás: Travelo, Budapest100

Megjelent: 95 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. május 09., hétfő 10:40

Blog archivum