Strassbourg Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Hétezer lakást fognak fűteni egy gyár felesleges hőjével

2023.09.21. Írta:

Strassbourgban 2027-től kezdve hétezer lakást fűtenek majd a szomszédos németországi Kehl acélművek hulladékhőjével egy közös francia-német projekt eredményeképpen.

A 25,5 milliós eurós kezdeményezés nemcsak megfizethető megoldást jelent a lakóingatlanok fűtésére, hanem 20 ezer tonna CO2-megtakarítást is eredményez. "Évente 80 gigawattórát, és hétezer otthont is tudunk majd fűteni ezzel a visszanyert energiával. Ezzel majdnem húszezer tonna CO2-t takarítunk meg" - nyilatkozta Jeanne Barseghian, az elzászi főváros polgármestere az Euronewsnak.

A Rajna alatt négy és fél kilométeres gázvezetéket kell majd építeni, hogy a Kehlben található Badische Stahlwerke, a badeni acélművekből a felesleges energiát a strasbourgi hőerőműbe szállítsák. Az ehhez szükséges 25 és fél millió eurós beruházási költségből kétmillió eurót az európai területi együttműködési alapok fedeznek. A fennmaradó összeget a két város önkormányzata, a Területi Bank, az Ademe, a francia ökológiai átállási ügynökség és a Dena, a német energiaügynökség biztosítja.

Harald Höflich, Baden-Württemberg tartomány képviselője szerint a kezdeményezés egyedülálló Európában: "Meggyőződésem, hogy egy klímavédelmi projekt különösen fontos a társadalom jövője szempontjából, és jelentősen hozzájárulhat barátságunkhoz. Tudjuk, hogy ez nem csak egy történelmi projekt, hanem a jövő projektje is".

Forrás Euronews

Megjelent: 280 alkalommal Utoljára frissítve: 2023. szeptember 22., péntek 13:39

Blog archivum