Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Helyzetjelentés a fővárosi ingatlanpiacról

2021.02.08. Írta: Ingatlannet

Miután egy évet magunk mögött hagyunk, számos szempontból érdekes lehet összehasonlítani és összevetni, milyen tendenciák figyelhetőek meg a korábbiakhoz képest. Megnéztük, milyen jellegzetességek mutatkoztak a tavalyi év végén a budapesti lakásárak terén, illetve az elmúlt évekhez képest hogyan alakultak a helyi albérlet árak, és rövid év eleji előrejelzést is hoztunk, vajon mi fogja meghatározni az ingatlanpiacot 2021-ben.

Mennyiért vehetünk lakást a fővárosban?

2021-be lépve egy visszatekintést készítettünk arról, hogyan is alakultak a tégla- és panellakás árak a fővárosban 2020 utolsó negyedében. Az Ingatlannet.hu statisztikái alapján készített grafikonon látszik, hogy a tavalyi év utolsó három hónapjában már csak kisebb mértékű változások mentek végbe.

Októberben téglalakást 828 ezer forintos négyzetméter áron lehetett átlagosan vásárolni, míg panellakást 263 ezer forinttal olcsóbban négyzetméterenként, vagyis 566 ezer Ft/nm-ért. Tehát, ha egy 50 négyzetméteres lakást veszünk alapul, akkor előbbi esetében 41 millió forint körül, míg utóbbinál 28 millió forintért lehetett megvásárolni Budapesten, amennyiben nem számolunk az alkuval.

A következő hónapban csekély emelkedés következett, a téglalakások ára mindössze 34 forinttal, míg a panelek négyzetméter ára 1876 forinttal nőttek. Az évet pedig az előbbiekhez hasonló értékekkel zártuk, hiszen téglalakásokat 41,7 millió forint körül lehetett vásárolni, 834 376 Ft/nm áron, panellakást pedig 569 104 négyzetméteres áron 28,5 millió forint körül lehetett találni a fővárosban.

Vajon tovább csökkenek az albérletárak Budapesten?

Azt is érdekesnek tartottuk megvizsgálni, hogy az elmúlt 5 évben, 2016-tól 2020-ig hogyan változtak a budapesti albérlet árak.

2016-ban átlagosan 3017 forintos négyzetméter áron lehetett lakást bérelni a fővárosban. A következő évre, 2017-re nem jelentős növekedés következett, hiszen ekkor átlagosan 3042 Ft/nm-ért adtak ki lakásokat Budapesten, vagyis 25 forintos volt a különbség. Azonban 2018 és 2019 már sokkal nagyobb áremelkedést hozott a helyi albérletpiacon. Utóbbi esetén a havi lakásárak 311 forinttal, 3353 Ft/nm-re nőttek, míg a rá következő évben további 418 forint volt a növekedés, így 2019-ben az átlagos albérletárak Budapesten 3771 Ft/nm volt. Ez azt jelenti, hogy 2018-ban egy átlagos 50 négyzetméteres lakást körülbelül 168 ezer forintért lehetett bérelni havonta, egy évvel később pedig már átlagosan 189 ezer forintért adtak ki ugyanakkora méretű lakásokat.

Meglepetésszerű, azonban tavalyra csökkenés állt be a kiadó lakások területén, ugyanis 2020-ban átlagosan 3429 Ft/nm volt a havi lakásbérlés, ami 342 forinttal volt olcsóbb a tavalyinál.

Mit tartogat 2021 az ingatlanpiacnak?

Az előttünk álló 2021-es évről is szót ejtve valószínűleg rég nem látott felújítási roham veszi kezdetét az ingatlanpiacon. A magyar háztartások körülbelül 14%-a tervez idén lakásfelújítási munkálatokat végezni. Emellett idéntől kezdetét veszi az 5%-os lakásáfa rendelet, illetve mostantól a CSOK-kal vásárolt ingatlanok illetékmentességet élveznek.

Érdekes változást jelenthet a távmunka egyre nagyobb térhódítása is, hiszen az otthonról dolgozó munkavállalóknak szükséges lesz megfelelően kialakítható ingatlanra, ami alkalmas efféle munkavégzésre. Ez bizonyosan befolyással lesz a lakásárakra, ugyanis míg eddig a drágább ingatlanok a fővárosra és nagyvárosokra koncentrálódtak, főleg a jól fizető munkalehetőségeknek köszönhetően, most már a home office terjedésével fokozatosan veszít fontosságából a munkahelyek közelsége.

 Az előre mutató becslések szerint ezen rendeletek, illetve élethelyzet változások mind-mind okot fognak adni számos lakosoknak ingatlan vételére. Azonban le kell szögezni, hogy a bizonytalanság egyelőre még nagy és valószínűleg az év első negyedéve még gyenge lesz a lakáspiacon, mégis számíthatunk erősödésre, így érdemes rajta tartani a szemünket, hogy milyen mértékben és hogyan fognak változni az ingatlanárak.

 

Megjelent: 899 alkalommal Utoljára frissítve: 2021. február 08., hétfő 11:09

Blog archivum