Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Hány havi átlagkereset kell egy lakáshoz ma Magyarországon?

2021.09.30. Írta: Ingatlannet

Ha az ingatlanárakat vesszük alapul, továbbra is nagy különbség van a magyar régiók között. A fővárosi használtlakás-piacon az átlagos négyzetméter árak akár másfélszer is meghaladhatják a vidéki kínálati árakat. 2021-ben pedig kétség nélkül beszélhetünk az ingatlanárak rekordszintű drágulásáról, az újabb állami lakossági támogatások megjelenése és a globális építőipari drágulás eredményeképpen.

Az ingatlannet.hu hirdetési portál felmérései az idei évben már átlagosan 3,5%-os emelkedést mutatnak országszerte a kínálati árak esetén. De mégis hány havi átlagfizetést ér egy ingatlan a különböző régiókban és mennyi ideig kellene spórolni rá, ha a KSH által megállapított regionális átlagos havi fizetéseket vesszük alapul?

Másfélszer drágább lehet a főváros, mint a vidék

Kétségkívül a Pest megyei agglomeráció bizonyul a legdrágább régiónak a négyzetméterenkénti átlagárak tekintetében. Budapesten, a portál felmérései szerint augusztusban egy ingatlan átlagosan 811 ezer forintos négyzetméter áron került meghirdetésre. Ezzel szemben az agglomeráció eladósorban lévő ingatlanjainak átlagos négyzetméter ára 490 ezer forint volt.

A budapesti régióban a 2021. I. féléves átlagfizetéssel – azaz 351 ezer forinttal – számolva egy családi ház akár 12 évnyi átlagfizetéssel érne fel, a megközelítőleg 50 millió forintos átlagos kínálati árak mellett. A lakáspiacon valamivel olcsóbban, átlagosan 30 millió forintért juthatunk saját ingatlanhoz, ami 7 évnyi teljes budapesti átlagfizetésbe kerül.

A Dunántúl a legdrágább régió vidéken

Az agglomeráció után a Dunántúlon a legmagasabbak az árak Magyarországon mind a kínálati árak, mind az átlagkeresetek szempontjából. A dunántúli régiók közül is a Közép-Dunántúli régióban a legdrágább az egy négyzetméterre jutó átlagár, az augusztusi regisztrált adatok alapján négyzetméterenként 468 ezer forint. Nem meglepő, hiszen a régió adottságai miatt – a Balaton partján – nem ritka az akár egymillió forintot meghaladó négyzetméterár sem.

A négyzetméterenkénti átlagár a Dunántúli nagyrégióban meghirdetett lakóingatlanok esetében 420 ezer forint volt augusztusban. A nagyrégióban mért első féléves nettó átlagkeresettel – azaz 216 ezer forinttal – számolva           , ha a Dunántúl valamely részén tervezünk ingatlant vásárolni, akkor borsos árat kell fizetnünk. Egy családi ház kínálati ára átlagosan 40-50 millió forint, így ez megközelítőleg 15 évnyi teljes átlagfizetést ölelhet fel.

Átlag alatt vannak a keleti országrész ingatlanárai

Az országos átlagár – augusztusi statisztikák szerint 480 ezer forint négyzetméterenként – alatt találhatók az alföldi nagyrégió és Észak-Magyarország ingatlanárai is. Az Észak-Alföldi régióban a regisztrált átlagár négyzetméterenként 384 ezer forint volt augusztusban az eddig rögzített adatok alapján. A Dél-Alföldön pedig ez augusztusban a 300 ezer forintot sem érte el. Tehát az alföldi nagyrégióban a meghirdetett ingatlanok négyzetméterenkénti átlagára 338 ezer forint. Így, egy átlagos paraméterekkel rendelkező ingatlanért 13 évnyi teljes átlagkeresetből vásárolhatunk ingatlant, ha a régióban mért nettó átlagkeresetet – azaz 187 ezer forintot –, vesszük alapul.

Ezzel szemben Magyarországon az északi országrészben a legalacsonyabbak az ingatlanárak. Augusztusban 232 ezer forint volt egy négyzetméter átlagosan, ami 20 millió forint átlagos kínálati árat jelent. Ha tájra költöznénk, akkor akár 8 évnyi átlagfizetés elegendő lehet egy ingatlanra.

Megjelent: 1196 alkalommal Utoljára frissítve: 2021. szeptember 30., csütörtök 14:02

Blog archivum