MFpartners

Ha drágán és akadozva is, de még pörög a hazai építőipar

2022.06.09. Írta:

Miközben még a korábbinál is hosszabb ideig kell várni egy jó építőipari szakemberre, egyre súlyosabb gondot okoz az építőanyagok ára, illetve elérhetősége. Még ebben a helyzetben is a magyarok csaknem fele tervez felújítást vagy építést - mondta Dr. Rázsóné Szórády Csilla vezérigazgató az újHÁZ Centrum legfrissebb Trendriportjának bemutatóján.

A vállalat évek óta készít elemzést az építőipar, illetve az építőanyagok helyzetéről, trendjeiről, a kivitelezői és lakossági várakozásokról, tervekről.

A magyar piacot nem lehet nemzetközi környezet ismerete nélkül elemezni, hiszen számos olyan körülmény van, amitől erőteljesen függ a magyar építőipar.

- Az idei év első negyedéve nemhogy nem csökkentette, hanem tovább növelte a bizonytalanságot a globális és a hazai piacon is. Nemigen lehet megjósolni, mikor lesz jobb a helyzet, mi fog történni. Hiába várta azt mindenki, hogy mostanra kilábalunk covid-válságból és helyreállnak az ellátási láncok, újabb problémák jöttek, mint a globális infláció és az ukrajnai háború – kezdete az általános helyzet bemutatását Dr. Rázsóné Szórády Csilla.

A szektorban még mindig mutatkoznak a járvány utóhatásai, az ellátási láncok problémái, miközben globális problémaként mindenhol megjelent az infláció, illetve az ukrán-orosz háborús konfliktus, amely szintén hatással van a nyersanyagpiacra és a munkaerőkapacitásokra. A piacokon egyszerre van jelen a nyersanyaghiány, a félkész áruk és bizonyos késztermékek hiány, a továbbra is bizonytalanok a szállítási kapacitások.

Ami a magyar piacot ellett illeti, 2022-ben még magas a rendelésállomány, sok a munka a szektorban, de új megrendelésekből egyre kevesebb érkezik az ágazatba, és a jelenlegi kivitelezések körül is soknak csúszik a befejezése.

Ezzel együtt az idei év várhatóan még nagyon jó eredményeket fog mutatni, a hazai építőipar, amely az anyaggyártói ágazattal együtt a GDP 11 százalékát adta 2021-ben.

Ha drága is, legalább legyen

A pozitívumok mellett egyre több baljós jel is mutatkozik hiszen az infláció már 10,7%-os és ennél is magasabb áremelkedés tapasztalható az építőiparban. Magas az import termékek aránya, körülbelül 50%, és ezeknek a beszerzése is bizonytalan, hiszen minden ország elsősorban a saját piacát igyekszik kiszolgálni.

Az ellátási problémák okozta áremeléseket tetézik a szállítási nehézségek és az energiaárak elszabadulása, hiszen a gáz ötszörösére, a villamosenergia négyszeresét drágult az elmúlt évhez képest.

Míg korábban csak néhány termék ára emelkedett meg drasztikusan, mostanra gyakorlatilag minden termék esetében komoly áremelkedés volt tapasztalható, és ez a trend folytatódni is fog. Ezzel együtt erős tendencia mutatkozik arra, hogy a nagyobb kivitelezők hónapokra, vagy akár egy évre előre is bevásároljanak a projektjeinkhez szükséges építőanyagokból. Az alapanyagellátás hiányosságai és a gyártói kapacitások szűkössége vezetett a termékhiányhoz, amelyet most a bespájzolás is tetéz. Megjelent a kvótázás is, ami annyit jelent, hogy a gyártók a korábbi évek megrendelései alapján biztosítanak bizonyos termékmennyiséget a vevőknek, mert a teljes keresletet nem tudják kielégíteni. 

Jelentősen emelkedett az ára és beszerzési nehézségek is vannak a szerkezeti acélok, a faipari, fémszerkezeti és szigetelési termékeknél a nemzetközi piaci helyzet miatt. Itthon jelentős készletezést figyeltek meg a falazóanyagoknál, tetőcserepeknél. Sokszor már nem is az a kérdés hogy mennyibe kerül egy termék hanem, hogy egyáltalán kapható-e a piacon.

- Felértékelődnek a megbízható partneri kapcsolatok, amikor ilyen drasztikus árváltozásokat, akár heti vagy napi árakat kell letárgyalni – mondta a vezérigazgató.

A covid-járvány után megemelkedett kereslet csúcsra járatja az építőanyaggyárakat- ahol gyakran csúsznak a karbantartások, és plusz nehézséget okoz bizonyos esetekben, hogy egyes elérhetetlen alapanyagok helyettesítés miatt új receptúrákkal kell dolgozni. A kivitelezőknél is gyakran van szükség kreatív megoldásokra, az átalakított anyagok, vagy helyettesítő anyagok beépítéséhez új technológiai megoldásokkal kell alkalmazkodniuk. Felmerül a kérdés, miért nem gyártjuk itthon a hiányzó építőanyagokat. Bizonyos alapanyagokat akár egész Európában is csak egy gyár állít elő - nem véletlenül, hiszen így biztosítható a méretgazdaságosság. Ráadásul egyáltalán nem biztos - és a korábbi évek építőipari hullámvasútját elnézve inkább valószínű -, hogy nem lesz mindig ilyen nagy a kereslet, és kellően hosszú távú előrelátás nélkül a gyártó nem vágnak bele gyáralapításba, kapacitásbővítésbe.

Pedig a piac hektikussága mind a gyártóknál, mind a kivitelezőknél komoly alkalmazkodóképességet kíván. Ehhez szükség lenne hatékonyságnövelésre, fejlesztésekre, ám ez nem tud megvalósulni hosszú távú kiszámíthatóság nélkül.

A kiszámíthatóság egyik pillére a megrendelésállomány, amely nagy arányban a lakossági támaszkodik a lakásépítésekre. A lakossági felújítási és építési tervekkel, valamint a kvitelezői várakozásokkal kacsolatos felmérés öaszefoglalóját a következő cikkben olvashatják: Nehéz idők várnak még az építkezőkre 

Az újHÁZ Centrum 2022 tavaszi Trendriportja ide kattintva megtekinthető.

Megjelent: 932 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. június 13., hétfő 13:16

Blog archivum