A Construma hivatalos megnyitóján átadták a tavalyi és idei díjazott termékek okleveleit. Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Fókuszban az építési hulladékok újrahasznosítása

2022.04.07. Írta:

Az alapanyaghiány és az áremelkedés miatt - a fenntarthatóság mellett - az építőiparban is kulcskérdéssé vált a bontási hulladékból származó építőipari alapanyagok újrahasznosítása - emelte ki az építésgazdasági intézkedések összehangolásáért felelős kormánybiztos a Construma nemzetközi építőipari szakkiállításon megrendezett konferencián.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által szervezett Országos Építőipari Konferencián Gyutai Csaba elmondta ezzel kapcsolatban, országos koncepciót dolgoznak ki arra, hogyan kerülhet újra a kivitelezésbe az építési bontási hulladék, valamint országos szinten telephelyeket terveznek alakítani, ahova szelektáltan gyűjtik össze a különböző anyagokat és ezeket megfelelő minőségbiztosítás, ellenőrzés után használják és építik be újra az épületekbe.

A kormánybiztos szerint az építésgazdaság előtt álló másik fontos kihívás a hatékonyság növelése: egységnyi munkaerőre vetítve Nyugat-Európában háromszor nagyobb az építőipar kibocsátása, mint Magyarországon. Ugyanakkor minőségben a magyar építőipar már egyértelműen tudja ugyanazt képviselni, amit egy német, vagy egy osztrák vállalat.

Kitért arra is, hogy az állami beruházásoknál költségkontrollt kell bevezetni, amelynek lényege, hogy az építőipari alapanyagárak ismeretében a munkadíjak és a szükséges járulékos költségek figyelembevételével előzetesen megbecsülik a beruházás költségét, és ezek alapján indulhat meg a közbeszerzési eljárás kiírása. Ehhez hasonló rendszert Svájcban és Németországban már évtizedek óta kidolgoztak.

Gyutai Csaba szólt arról is, hogy a magyar építésgazdaságban meg akarják szüntetni a monopolisztikus helyzeteket. Ugyanis azokban a szegmensekben, ahol 2-3 szereplő uralja a szektort, például a cement és a kavics esetében, kontroll nélkül határozzák meg az árat. A helyzet egyik megoldása az állami beavatkozás, a másik pedig, más magyar szereplők piacra segítése - mondta.

Környezetbarát hazai építőanyagok 2030-ra

A 2020-as felívelő gazdasági környezetben érkezett meg a covid, amelyet a magyar gazdaság nagyon jól átvészelt. Az orosz-ukrán háború új helyzetet teremtett, de a stabil alapokon még így is van lehetőség a gazdasági növekedésre – mondta Dr. Nagy Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium iparstratégiáért felelős helyettes államtitkára

Az energiaválságot és a szakképzett munkaerőhiány sújtotta gazdaságot újabb terhekkel súlyosbítja ez a válság. Ennek megoldásában a kormányzat és a privát szféra összefogására van szükség – mondta.

Fontos paradigmaváltás, hogy ma már a technológiai trendek határozzák meg az egyes iparágak fejlődési irányait, és nem fordítva. Ez az uniós támogatásoknál is ezeket – modernizáció, modellváltás, digizatlizáció stb. – kérik számon. Ezeknek a technológiai követelményeknek a mentén dolgozza ki a kormányzat az iparágak képviselőivel az iparági stratégiákat.

Az építésgazdasági stratégia már elkészült, elfogadta a Kormány. Ebben kiemelt szerepet kapnak az innovatív alapanyagok és a nanotechnológia, az adatelemzési és különböző digitális technológiák, a robotika és az automatizáció – és a jövőben ezek szerepe még tovább erősödik majd – emelte ki Dr. Nagy Ádám.

Az építésgazdaságot illetően a fő cél a modern technológiák és a környezetbarát hazai építőanyagok rendelkezésre állása 2030-ra. – Technológia alapú, környezetbarát, fenntartható tevékenységeket kell folytatni mind az építőanyag-gyártás, mind a tervezés, kivitelezés, mind a létesítményfenntartás szintjén - mondta a helyettes államtitkár.

Az ágazat előtt számos kihívás áll, amelyek között is kulcs elem a termelékenység növelése, az ellátásbiztonság, valamint a fenntarthatóság és a cirkularitás. Mivel a szektornak kiemelten magas az ökológiai lábnyoma, ez az egyik legnagyobb kihívás, ezért innovatív termékekre és szolgáltatásokra, valamint zöld fejlesztésekre van szükség, amelyet hazai innovációk és felsőoktatási együttműködések támogatnak.

Ugyancsak fontos a digitális átalakulásra való felkészülés, ami az építésgazdaságban is elengedhetetlen. Ehhez a BIM és a teljesítménymérés alkalmazása alapvető.

Az elmúlt időszak, illetve a jelen problémáinak tanulsága egyértelműen az, hogy még jobban kell koncentrálni a hazai építőanyag-gyártás fejlesztésére, a hazai építőanyagok elérhetőségének a biztosítására az ellátásbiztonság érdekében.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke elmondta, a szakszövetség a Construma szakmai fővédnöke. Az országos konferencia megszervezésében az ÉVOSZ szakmai partnere volt a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara.

A konferencia előtti hivatalos megnyitón átadták a tavalyi és az idei év Construma Díjait.

Megjelent: 564 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. április 07., csütörtök 11:35

Blog archivum