worldarchitecturenews.com

Európa legmagasabb modul toronyháza épül Londonban

2017.04.27. Írta:

Az utolsó elemet is beillesztették Európa legmagasabb modulokból épülő toronyházába a londoni Wembley-ben. Ez az építési technológia segíthet Nagy-Britanniának hatékony és gyors építésekkel leküzdeni a súlyos lakáshiányt.

Az Apex House nevet viselő 29 emeletes épület kollégium lesz, 580 szobával és különböző közösségi helyiségekkel, pl. mozival, belső udvarral.

A toronyház 679 modulból készül. A modulokat mindössze 13 hét alatt helyezték egymásra, a teljes építési idő 1 év. A tervek szerint ez év szeptemberében már be is költözhetnek a diákok.

Apex modulház London 2

Korábban is épült már kollégium, sőt lakóház és szálloda is ezzel a technológiával. Nem véletlenül egyre népszerűbb, ugyanis számos előnye van.

Apex modulház London 3

A moduláris építés jóval gyorsabb építkezést tesz lehetővé, mint a hagyományos technológia, anélkül, hogy bármilyen kompromisszumot kellene kötnie a beruházónak akár a minőség, akár a design tekintetében. Ráadásul számos további előnnyel jár: 80%-kal kevesebb hulladék keletkezik, sokkal kevesebb helyszíni munkásra van szükség, jelentősen költséghatékonyabb, és fele annyi idő alatt elkészül az épület.

Az előre legyártott elemek felrakásához kevesebb kőműves kell, igaz a modulok helyre illesztése és rögzítése speciális tudást és tapasztalatot kíván. Így az építőipari munkaerőt tekintve kevesebb, de új tudással felvértezett szakmunkásokra van szükség. A munkaerőhiánnyal küszködő építőiparnak így a modultechnológia nagy segítség lehet.

Londonban komoly lakáshiány van, a kormány a választási ciklus végére 1 millió új lakást ígért az országban. Ezt biztosan nem sikerül teljesíteni, de a gyorsabb építési technológia sokat lendíthet rajta.

Apex modulház London 4

Az Apex House fejlesztője, a Tide Construction and Vision Modular Systemsé építette Európa eddigi legmagasabb modultornyát, a Wolverhampton-i 25 emeletes, 802 ágyas Grand Felda House kollégiumot 2009-ben, tornateremmel, uszodával. Ugyancsak a cég nevéhez fűződik a158 lakásos Olympic Way, a több mint 450 szobás Felda House kollégium, valamint a 237 szobás Novotel hotel.

Forrás és további képek: worldarchitecturenews.com

Megjelent: 1899 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. április 27., csütörtök 14:41

Blog archivum