Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Ennyit kell dolgozni egy lakásért ma Magyarországon

2020.03.02. Írta:

Budapesten több mint 100 havi bérből jönne ki ma egy 50 négyzetméteres lakás, szemben a korábbi 68 hónappal. Debrecenben a megyei nettó átlagfizetés 111-szerese kell ugyanehhez.

A fizetések jelentősen emelkedtek az elmúlt években, a nettó bérek a különböző megyékben 46-59 százalékkal lettek magasabbak. Ezzel párhuzamosan pedig a megyeszékhelyeken a lakásárak is jelentősen nőttek - áll az ingatlan.com legfrissebb elemzésében, amely saját és hivatalos adatok alapján* azt vizsgálta, hogy 2015 és 2020 februárjában hány havi nettó fizetés kell egy átlagos árú, 50 négyzetméteres használt lakás megvásárlásához.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: “Budapesten és valamennyi megyeszékhelyen meghaladta a lakásdrágulás a béremelkedés ütemét. Ugyanakkor továbbra is jelentős különbségek láthatóak az országban, ez pedig részben az eltérő kereslettel és fejlődési pályákkal magyarázható”.

A "111 hónapos lakás"

Az ingatlan.com elemzése szerint jelenleg Debrecenben kell a legtöbbet dolgozni egy lakásért: a megyei nettó átlagfizetés 111-szereséből jön ki, szemben az öt évvel korábbi helyzettel, 2015-ben ugyanis 77 hónapra elegendő fizetés is elég lett volna ehhez. Balogh László közölte, Debrecen egyike a legjelentősebb lakásdrágulást felmutató nagyvárosoknak, amiben egyrészt szerepe van annak, hogy Budapest után a második legnagyobb egyetemvárosról van szó, másrészt pedig a tavaly bejelentett autóipari beruházás is felfelé hajtotta az árakat.

Debrecen után következik Budapest, ahol jelenleg 104 havi nettó bérből jön csak ki egy 50 négyzetméteres lakás, azaz majdnem 9 évet kellene dolgozni azért. Öt évvel korábban kedvezőbb volt a helyzet, az akkori havi nettó 68-szorosából kijött volna a szóban forgó lakás. Veszprémben a mostani adatok szerint majdnem 100 havi járandóság kell a lakáshoz, 30 hónappal több, mint 2015-ben. Salgótarjánban kell a legkevesebbet gyűjteni, 43 havi fizetés elég az ottani lakásokhoz.

Győr kilóg a sorból

“Kivételes eredményt ért el Győr” - értékelte az eredményeket az ingatlan.com szakértője. Balogh László azt mondta: “Ebben az városban alig változtak a mutatók. 2015-ben a nettó fizetések 79-szerese, most pedig a 80-szorosa kell egy lakáshoz, mindkét időpontban kevesebb mint 7 év alatt megvan egy lakás ára. A győri siker egyik titka az, hogy 10 ezer lakosra vetítve évek óta itt építik a legtöbb lakást az országban, a kínálat bővülése pedig megfékezte a lakásdrágulást.” - tette hozzá Balogh László.

Az ingatlan.com szakembere szerint az elmúlt hónapokban országszerte lelassult a lakásdrágulás, sőt, sok helyen már stagnálnak az árak. Közben a bérek még mindig emelkedő pályán vannak, ezért a jövőben akár csökkenhetnek is az elmúlt években kialakult jelentős különbségek.

* Az elemzés a nettó fizetéseknél a 2019 első három negyedévére vonatkozó, hivatalos, megyei szintű KSH-adatokból becsült 2019-es nettó havi béreket vette alapul. A négyzetméteráraknál pedig az ingatlan.com különböző megyeszékhelyekre vonatkozó 40-60 négyzetméteres lakások átlagos kínálati árai szerepelnek. Az átlagos négyzetméterárak esetében a hirdetési portál 2015 februárjában 3 százalékos, 2020 februárjában pedig 6 százalékos alkupozícióval kalkulált.

Ugyancsak az ingatlan.com számolta ki, mennyit ér a lottóötös a hazai ingatlanpiacon: komplett települések ingatlankínálatára is elég lenne

A lottóötös 5,25 milliárd forintos rekordnyereményével igen tekintélyes ingatlanvagyonra tehet szert a szerencsés nyertes, egyes települések komplett eladó lakóingatlan kínálatát tudná felvásárolni, de bőven beleférnek a legdrágább magyarországi ingatlanok is - írja az ingatlan.com. Az összeállítás elkészítése során az ingatlanhirdetési portál ingatlanonként csoportosított nézetben vizsgálta a hirdetéseket aszerint, hogy mely települések ingatlankínálata fér bele a főnyereménybe.

Balaton vagy etyeki borvidék?

Az 5,25 milliárdos összeg elég lenne például a Balaton déli partján fekvő Balatonszemes összes eladó ingatlanára. A nyertes ebben az esetben 4,8 milliárd forintos kiadás fejében 79 ingatlannal gazdagodna, és maradna nála több mint 400 millió forint. Szintén belefér a nyereménybe a Balatonszárszón eladó 66 vagy a Szántódon lévő 36 ingatlan, előbbiekért összesen 4,4 milliárdot, utóbbiakért közel 3,9 milliárdot kellene adni, ha egy forintot sem tud lealkudni a nyertes az árakból.

Ha nem a Balatont, hanem mondjuk az etyeki borvidéket veszi célba a nyertes, akkor a kínálatban szereplő 43 eladó etyeki ingatlanért 3,3 milliárdot kellene kifizetnie, vagyis 2 milliárd megmaradna a nyereményből.

Esetleg Duna-part?

A Duna partján található települések esetében például adódik Dunabogdány: ott 40 ingatlan vár eladásra összesen 3 milliárd forintért.

Országszerte több tucat olyan település van, amelyeken a főnyeremény feléből is megvehető valamennyi eladó lakás vagy ház, tehát 2,5 milliárd forint megmarad. Utóbbi települések közé sorolható többek között Visegrád, Makó, Fertőd vagy Mezőkövesd. Persze, ha kiderül, hogy a nyertes megvenné az adott település összes eladó ingatlanát, könnyen megindulnának felfelé az árak. A rekordösszegű nyereményből két megyei jogú város teljes kínálatát is fel lehet vásárolni: a Hódmezővásárhelyen eladó 200 lakásért és házért 5 milliárd forintot kérnek az eladók, Salgótarjánban ugyanennyi ingatlanért 2,8 milliárdot kellene fizetni.

A főnyereményből az ország legdrágább eladó ingatlanjai is megvásárolhatók. Az egyik legdrágább budapesti eladó épület a Váci utcában található: a 4200 négyzetméteres ingatlanért 5,2 milliárdot kér az eladó. A budai Várban pedig akad egy több mint 600 négyzetméteres penthouse lakás, amiért közel 2 milliárdot kell adni. Ha a nyertes nem Budapesten szeretné elkölteni a nyereményét, akkor a Baranya megyei Bükkösdön egy kastélyt is vehet magának 3 milliárd forintért.

Forrás: ingatlan.com

Megjelent: 2229 alkalommal Utoljára frissítve: 2020. március 02., hétfő 11:59

Blog archivum