Energia-körhinta

2014.03.20. Írta:

A gyerekek végtelen energiáját hasznosítja a hollandiai Dodrechtben felállított körhinta, amely a pörgésből forgásból, hintázásból termel áramot a játék esti megvilágításához. Amennyit mozognak a gyerekek, annyi fény

Több európai tervezőirodát hívtak meg a pályázatra, hogy tervezzenek újszerű, izgalmas, több korosztály számára kihasználható kültéri játékot egy új közparkba. Az egyik nyertes az Ecosistema Urbano állt elő ezzel az ötletes energia-körhintával, amely már meg is valósult Dodrechtben.

A körhinta egyszerre hinta, mászóka, találkozóhely a gyerekeknek – és forrása a színes esti fényeknek. A gyerekek mozgása által keltetett mozgási energiát ejti foglyul a körhinta szerkezete, és a játéktér alatti telep tárolja. Estefelé ez szolgáltatja az áramot a körhinta fényeihez. Minél nagyobb elánnal játszanak a gyerekek, annál erősebb a fény. Sőt a színe is változik aszerint, mennyi energiát termeltek a gyerekek.

 

A tervezők egyik fő célja volt, hogy a gyerekek játék közben ismerkedjenek meg az elektromos energia termelésének alternatív módszereivel. Közben azt is szem előtt tartották, hogy minél hatékonyabban és az ökológiai szemléletnek megfelelően használják fel a szükséges anyagokat. Minimális energiát használó LED-eket építetek be, a lehető legkevesebb acélt használták, kábelek és fémgyűrűk adják a szerkezet feszességét, felül textil tető véd a naptól.

Itthonra is kérünk ilyen körhintát – a kreativitás és a fenntarthatóság jegyében.

Forrás: archdaily.com

Megjelent: 2432 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. május 23., péntek 11:58

Blog archivum