MKpartners

Elegendő szakember nélkül nincs hatékonyság

2021.07.28. Írta:

Nem összességében a foglalkoztatottak, hanem a szakemberek és a mérnökök hiánya okoz gondot az építőiparban - mondta Koji László, az ÉVOSZ elnöke a Növekedés.hu oldalán megjelent interjúban. 

Mint elmondta, jelenleg az ágazat mintegy 350 ezer embert foglalkoztat, számuk a múlt év közepéhez képest növekedett. Az építkezéseken sokszor be sem tanított munkások dolgoznak. A probléma az, hogy már 5 éve nincs elegendő mérnök és szakmunkás.

Így nehezen javítható az ágazat hatékonysága. Egyanennyi képzett munkaerővel akár másfélszer ekkora hatékonyságot is el lehetne érni - mondta Koji László

Hozzátette, hogy a gépi beruházás és technológiai korszerűsítés esetén csak a legjobb vállalkozások sikeresek idáig. Sokan a koronavírus miatt attól félnek, hogy egy jelentősebb beruházás nem biztos, hogy megtérül. 2017 és 2019 között elindult egy nagyon egészséges hatékonyságnövekedés az építőiparban. Még 2020 elején is úgy gondolták, hogy megéri beruházni, mert sok munkája lesz az építőiparnak a következő 3-4 évben. Ezt most is így látjuk, azonban kiszámíthatatlan a járvány miatti megrendelői kivárás. Véleménye szerint az elhalasztott munkák idővel realizálódnak. Ez viszont még ciklikusabbá teszi a beruházásokat, amit az építőipari kapacitással nagyon nehéz követni.

Keressen szakembert és kérjen ajánlatot online, mintha pizzát rendelne

Könnyebb a Balatonon hétvégi szállást foglalni, mint egy jó építőipari szakembert találni. Ezen segít a Mapei megújult Szakemberajánló rendszere, melyen közel háromezer építőipari szakember lesz elérhető és kérhetünk ajánlatot díjmentesen, néhány gombnyomással.

A Szakemberajánló honlap és rendszer célja, hogy a lakossági építtetők, lakásfelújítók könnyen és gyorsan találjanak megbízható kivitelező szakembert, valamit a korábbi elégedett megrendelők ajánlásai révén minimálisra csökkentsék a kockázatukat. A megújult oldalon közel háromezer szakember lesz elérhető, akik közül 18 szakirány és település szerint kereshetünk.

„A Szakemberajánló elődjét a szakemberhiány kezdetekor, 2017-ben hívtuk életre. Akkor még egy űrlap kitöltésével vagy telefonon lehetett szakemberajánlást kérni és telefonon hívtuk vissza az érdeklődőket. Az azóta mindennapossá váló online ügyintézés lehetővé tette a teljes folyamat digitalizálását” – számolt be az előzményekről Markovich Béla a Szakemberajánlót üzemeltető Mapei Kft. ügyvezetője.

A rendszer használata egyszerű. A térképes funkció megmutatja azokat a szakembereket, akik a településen vállalnak munkát, így közvetlenül tőlük lehet ajánlatot kérni, de kereshetünk szakterület szerint is. Az elvégzett munkát több szempont szerint értékelhetjük, például, hogy mennyire volt megbízható vagy éppen precíz.

A rendszer a szakemberek számára is számos előnyt ígér. Leegyszerűsíti a munkaszerzés és ajánlatadás folyamatát. Használatával a szakember több ajánlatkérésre, megkeresésre számíthat, emellett könnyen és egyszerűen ajánlhatóvá válik, ráadásul a teljes rendszer díjtalan.

A platformra három minőségben regisztrálhatnak a szakemberek: mint Mapei által minősített szakember, mint Megrendelők által ajánlott szakember, vagy mint a Magyar Építőipari Szakember Közösség tagja. Minden regisztrált szakembernek be kell tartani az Szakemberajánló etikai szabályait.

„Nem csak a szakemberhiányt szeretnénk enyhíteni ezzel a fejlesztésünkkel, hanem a kontárokkal szemben is fel szeretnénk lépni. Ezt szolgálja a regisztráció minősítéshez kötése, valamint az elvégzett munkák értékelése is. Bízom benne, hogy sikerül egy olyan etikus építő közösséget építeni, ami pozitív változásokat indíthat el” – adott hangot várakozásának Markovich Béla.

A Szakemberajánló a www.szakemberajanlo.hu címen érhető el.

A bérekről szólva Koji László elmondta, hogy átlagosan 10-12 százalék közötti béremelkedés az építőiparban idén. Minél inkább szakképzett a munkaerő, annál inkább pozitív irányba tolódik el ez a szám. A szakmunkás és mérnöki fizetések 13 százalékkal emelkedtek, míg a segédmunkások átlagkeresete 10 százalékkal nőtt.

Vidéken gyorsabb volt a béremelkedés, mint Budapesten. Ez egy kiegyenlítődési folyamat része, hiszen a fővárosban még mindig jóval magasabbak az építőipari bérek. Mindez arra vezethető vissza, hogy a legnagyobb kapacitás- és élőmunka igény Budapesten és az agglomerációs övezetében látható. A fővárosban és Pest megyében az összes országos építési, szerelési tevékenység 42 százaléka valósult meg a múlt évben. 

Forrás: Növekedés.hu, Mapei Kft.

Megjelent: 624 alkalommal Utoljára frissítve: 2021. július 28., szerda 12:38

Blog archivum