Egyre kevesebb az új építésű lakás

2023.10.12. Írta: Creditline.hu

A 2022 első félévben még szárnyaló újlakás-piacon az idei ősz beköszöntével trendforduló szemtanúi lehettünk. A gazdasági körülmények – mint a kedvezőtlen kamatkörnyezet, az egyre drágább alapanyag árak, valamint az infláció – hatására az év első fél évben jelentősen csökkent a budapesti újlakás-piac aktivitása. Mind a vevői kereslet, mind az új lakások kínálata visszatért a 2014-2015-ös szintekhez.

Az OTP legfrissebb jelentése alapján várhatóan nincs kilátásban a piac erős élénkülése, és a korábbi években tapasztalt drasztikus áremelkedés is enyhülő szakaszba lépett az előrejelzés szerint.

Az első félévben nem teljesített jól az újépítésű lakások piaca

A tavaly őszi piaci fordulót követően 2023 első felében jelentős visszaesést tapasztalhattunk az országos, de különösképp a budapesti újlakás-piacon. Ennek hátterében számos gazdasági tényező állt, mint például a magas infláció, a látványosan emelkedő lakáshitel-kamatok, az ezzel lépést tartani nem tudó reálbér-változások, valamint a gazdasági és geopolitikai helyzet. A regisztrált adatok szerint az év első felében az árak továbbra is növekvő tendenciát követtek, ám a drágulás üteme erősen csökkent. A kialakult piaci helyzet mind a kivitelezőket, mind a lakásvásárlókat arra ösztönözte, hogy visszafogottabban lépjenek fel a piacon, adott esetben a kivárást válasszák.

Az OTP jelentése szerint a fővárosban 30%-os csökkenést mutatott az év első hat hónapjában újonnan elkészült, két lakásnál nagyobb beruházások értékesítése az egy évvel ezelőtt rögzített adatokhoz képest. Az újonnan átadott, de már eladott lakások száma a bankintézet adatbázisa szerint az egy évvel ezelőtti értékesítési volumenhez képest 60%-os visszaesést mutat. Legutóbb a koronavírus-járvány első hulláma alatt tapasztalt ilyen alacsony értékesítési mennyiséget a piac.

Kevésbé pozitív kilátások

Jelenlegi körülmények között sem az ingatlanpiaci elemzések, sem a gazdasági körülmények változásai nem prognosztizálnak piaci élénkülést. A magas kamatlábak miatt a hitelt igénylő vásárlók kivárnak, az inflációt követően magasabb hozamot kínáló pénzügyi befektetési lehetőségek elérhetősége, valamint a bizonytalan és a korábbi évekhez képest visszafogott ár növekedési kilátások miatt pedig a befektetési céllal vásárlók többsége is a kimaradás stratégiáját követi a piacon.

Bár a Babaváró és CSOK 2024-től bejelentett szigorításai a piac élénkülésével kecsegtetnek, ezek az intézkedések csak korlátozottan segíthetnek. A változások hatására előrehozott vásárlások az év végéig ugyan ösztönözhetik a piac élénkülését, ám várhatóan nagy mértékben ez sem hoz fellendülést. Ezen kívül, a kormány hisz az 5%-os áfa-visszatérítési lehetőség piacélénkítő hatásában, de eddig a csupán néhány új projekt által kínált kedvezmény nem hozott jelentős változást.

Szerző: Creditline.hu 

Megjelent: 113 alkalommal Utoljára frissítve: 2023. október 12., csütörtök 09:55

Blog archivum