Szentiváni János / igylakunk.hu

Egyre kevésbé vonzó az agglomeráció és a nagy családi házak

2022.08.25. Írta: Sajtóközlemény

 Az elmúlt évektrendjével ellentétben egyre kevésbé népszerű a fővárosi agglomeráció a költözők számára. A térség népszerű települései megteltek, az infrastruktúra fejlesztése sok helyen nem tudta követni a népességnövekedést, az ingázás egyre drágább, a nagy családi házak pedig, főleg, ha nem korszerűsítettek, várhatóan jelentősen megemelkedett rezsiszámlákat fognak termelni tulajdonosaiknak. A Balla Ingatlan szakértői részletesen bemutatják az átalakuló piacot.

Az északi agglomerációban az ingatlanpiaci forgalom a második negyedévtől kezdve még budapestinél is nagyobbat esett, és a kilátások sem túl biztatóak. A tulajdonosok egyelőre reménykednek abban, hogy minden visszatér a régi kerékvágásba, árcsökkenéssel ezért még nem nagyon lehet találkozni.

Az elmúlt hónapokban több tényező is negatív hatással volt a hazai ingatlanpiacra, elég csak az idén kifutó állami támogatásokra, a szomszédban dúló háború okozta bizonytalanságra, az áremelkedésekre, vagy az építőanyagok terén tapasztalható ellátási nehézségekre gondolni - jelezte Balla Frigyes, a Balla Ingatlan szakmai vezetője.

Az agglomeráció esetében mindezeken túl még megjelenik az üzemanyagellátás és -árak kapcsán jelentkező bizonytalanság is, hiszen nagyobb távolságot kell megtenniük az ingázóknak, amely növeli a költségeiket, miközben a tömegközlekedés korántsem épült ki olyan szinten, mint a fővároson belül.

Ráadásul a járvány hatására egekbe szöktek az északi agglomeráció telek- és lakóingatlanárai, így a jelenleg is tapasztalható bizonytalan piaci helyzetben ezek az ingatlanok már nem igazán jelentenek valós alternatívát a fővárossal szemben - mondta Balla Frigyes, aki azt tapasztalta, hogy a kereslet még budapestinél is nagyobb mértékben esett vissza a második negyedévtől kezdve.

Az ingatlanközvetítők tapasztalatai szerint a tulajdonosok nehezen fogadják el a számukra előnytelen piaci változásokat, több időre van szükségük, amíg reagálni tudnak a csökkenő keresletre, ezért az árakban még nem tapasztalható változás. Úgy tűnik, hogy inkább “kivárásra játszanak”, abban reménykednek sokan, hogy talán rendeződik a gazdasági és külpolitikai helyzet, és így minden visszatér a régi kerékvágásba.

Hatással vannak az ingatlanpiacra a megemelkedett hitelkamatok is, melyek miatt azt lehet látni, hogy a vevők egyre inkább készpénzért vásárolnak, kölcsönt inkább csak azok vesznek fel, akiknek kifejezetten magas a fizetése, hiszen a megemelkedett törlesztőrészlet és a magas árak miatt az átlagfizetésből már nem finanszírozható egy 40-50 millió forintos hitel.

20-35 százalékkal kellene csökkenteni a nagy és korszerűtlen házak árát

Míg az első negyedévet még az árak emelkedése, a másodikat pedig a stagnálás jellemezte, elképzelhető, hogy most akár csökkenés is kezdődhet, legalábbis bizonyos szegmensekben. A szakértő szerint a nagy, korszerűtlen családi házak esetében akár 20-35 százalékkal alacsonyabb árak is indokoltak lehetnek az értékesíthetőséghez.

A piaci mozgásnál ugyanakkor még mindig a kínálati ár a legfontosabb tényező, amit semmi nem ír felül. Második helyen viszont megjelent az ingatlanok energiafogyasztása, így fontossá vált nem csak a téli és a nyári rezsiköltség, hanem az éves energiafelhasználás is. Jelenleg ez az érdeklődők első kérdése - tette hozzá a szakértő, aki úgy véli, hogy a jövőben az energetikai tanúsítványoknak is nagyobb jelentősége lesz, akár házról, akár társasházi lakásról legyen szó.

Már eddig sem voltak népszerűek a korszerűtlen, elavult gépészettel, fűtésrendszerrel, rossz nyílászárókkal, gyenge szigeteléssel rendelkező nagyméretű ingatlanok, de most gyakorlatilag az eladhatatlan kategóriába fognak kerülni.

A szakértők szerint az olyan ingatlanoknál, ahol szükség lenne korszerűsítésre, ott engednie kellene az eladónak annyit a vételárból, amennyiből egy ilyen - nem éppen olcsó - beruházás kivitelezhető. Ez átlagosan 20-35 százalékos árcsökkentést jelent, tekintve, hogy ezek az ingatlanok eddig is jellemzően túlárazottak voltak.

Egy korszerű családi házat akár két hét alatt is el lehet adni, keresettek a panelek és a téglaépítésű lakások is, ezek között is elsősorban a felújított, korszerű ingatlanok. Az újépítésű ingatlanok iránt viszont erősen visszaesett a kereslet, egyrészt az árak emelkedése, másrészt a “zöldhitel” kivezetése miatt.

A piacon most részben jelen vannak most a készpénzes befektetők, ahogy a hitelre vásárlók is, bár az érezhető, hogy sokan bizonytalanok, inkább kivárnak, mivel nem mernek, nem akarnak ilyen kamatok mellett hitelt felvenni - magyarázta Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. irodájának szakmai vezetője. Hozzátette, hogy a fiatalok körében még mindig érdemesebb szerinte a saját ingatlan után járó törlesztőrészleteket fizetni, mint a bérleti díjat. Ők általában 20-30 százalék önerővel vásárolnak, de a babaváró és a CSOK támogatással együtt a hitel a vételár 60-70 százalékát is kiteszi az esetükben.

A jövőben szerinte leginkább a kisebb méretű, 25-45 négyzetméteres, alacsony rezsiköltségű lakások kerülnek majd a vevők fókuszába, míg a házak esetében a korszerű, energiahatékony ingatlanok felértékelődésére lehet számítani - tette hozzá.

Balla Frigyes megfigyelése szerint a befektetők is eltűntek mára az északi agglomeráció ingatlanpiacáról, és inkább Budapest felé fordultak. Úgy véli, hogy amíg az üzemanyagok kapcsán a helyzet nem rendeződik, nem is fognak visszatérni.

Pedig a bérleti piacon eközben kifejezetten szűk a kínálat, mindössze néhány lakás és ház kiadó jelenleg a környéken, azok is a Budapesten megszokott árakon. 

A szakértő végül elmondta, hogy a közeljövőben csak akkor számítanak kedvező változásra, ha olyan kormányzati döntések születnek, amelyek ellensúlyozzák a jelenlegi "fékeket". Úgy véli, hogy erre mutatkozik is némi esély, amennyiben az ígéreteknek megfelelően jövőre bővülni fog a családtámogatások rendszere, így pedig talán új lendületet kaphat az északi agglomeráció félbeszakadt fejlődése.

Forrás: Balla Ingatlan

Megjelent: 715 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. augusztus 25., csütörtök 15:47

Blog archivum