Egész Európa küzd a növekvő hajléktalansággal

2024.02.01. Írta:

Egész Európai Unióban probléma a hajléktalanság, csaknem 900 ezer ember él az utcán. A térség gazdasági nehézségei nem segítik a probléma megoldását, de vannak előremutató programok, amelyeknek egyikét mutatta be riportjában az Euronews.

Becslések szerint az EU-ban közel 900 000 ember lakik az utcán, azonban nyilvánvalóan ennél is több hajléktalan él átmeneti szállásokon. Egyre több embernek nincs biztonságos otthona: 2009 óta az EU egészében több mint kétszeresére nőtt a hajléktalanság, csak Dániában és Finnországban javult a helyzet. 2022-ben az EU-ban majdnem minden tizedik ember több mint 40 százalékát költötte a jövedelmének lakhatásra. Hiába rögzíti alapvető emberi jogként a lakhatást a szociális jogok európai pillére.

Minden uniós ország vállalta, hogy az Európai Szociális Alap Plusz forrásainak legalább 25%-át a társadalmi befogadás és legalább 3%-át az anyagi nélkülözés kezelésére fordítja. A támogatási programokat általában az önkormányzatok alakítják ki és finanszírozzák. 

 Az egyik legnagyobb probléma, hogy a tagállamokban nem jön létre a szükséges mennyiségű megfizethető lakás. Uniós forrásokból ennek az állománynak a növelésére is van példa, az igylakunk is bemutatott már jó példákat, a többi között egy energiahatékony, elérhető árú bérlakások létesítésére indított spanyolországi programot.

A magyarországon is ismert Housing First - Elsőként Lakhatást - modell keretében lakáshoz jutnak az utcán élők, a költségeket pedig az önkormányzat fizeti. "A Housing First egy olyan modell, amely már számos kísérleti projektben sikeresnek bizonyult Európa-szerte. A Housing First magában hordozza annak lehetőségét, hogy paradigmaváltást érjen el a hajléktalanság kezelésében, annak tényleges megszüntetésével,” magyarázta Arturo Coego, a Housing First Europe Hub vezetője az Euronews riporterének. Támogatói szerint a modell hosszú távon gyakran költséghatékonyabb, mint a menhelyalapú rendszer. A riportban megszólalnak olyan korábbi hajlék nélküliek, akik mára otthonhoz jutottak a program révén. 

 

Megjelent: 87 alkalommal Utoljára frissítve: 2024. február 01., csütörtök 11:53

Blog archivum