Csak a fogyasztói szokások megváltoztatásával ennyit csökkenne a gázfelhasználás

2022.10.27. Írta:

Szigetelés, nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés - ezek most a legfontosabb hívószavak, amikor a lakóépületek rezsijének csökkentése szóba kerül. Mindehhez azonban jelentős anyagi források szükségesek, ami nem mindenkinek és nem feltétlenül azonnal állnak rendelkezésre. A BME kutatói kiszámolták, mennyi gázt lehet megspórolni azonnal és költségek nélkül, ha kicsit odafigyelünk a fogyasztási szokásainkra.

A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont a BME épületenergetikai modelljének segítségével megbecsülte, hogy a 2022 júliusában a gázárszabályozásban hozott változások milyen fogyasztóoldali alkalmazkodást és mekkora gázkereslet-változást indukálhatnak rövid távon. A kutatás a magyar ingatlanállományt méret, típus, építési kor alapján 23 épülettípusba sorolta, és  célzottan nézte meg a gázmegtakarítási lehetőségeket.

Mint írják a földgázfutés minden lakóépület-típusban a meghatározó elsődleges fűtési mód. A szabályozásban meghatározott egységes 144 m3/hó (1729 m3/év) eltérően hat az egyes épülettípusokban. Az 1989 előtt épített családi házak lényegesen nagyobb mértékben lógnak ki a határértékből, mint a később épült, energiahatékonyabb családi házak. Geometriai okok miatt (kisebb a fajlagos hűlő felület) a szabályozás a társasházakat szintén kevésbé érinti.

Vagyis ebből adódóan a rezsicsökkentett mennyiségből kilógó 1989 elott épített családi házak a leginkább érdekeltek a fogyasztáscsökkentésben, energiahatékonysági beruházásokban, és náluk is van a legnagyobb megtakarítási potenciál. Ez azt jelenti, hogy önmagában a fogyasztói szokások megváltoztatása (a szobák hőmérséklete, a kifűtött alapterület, a szakaszos fűtés, a fűtési szezon elején és végén fokozott odafigyelés) már körülbelül 6 százalékos fogyasztáscsökkenést eredményezhetne az országos éves gázfelhasználásban.

Ennyit használunk most

Kiszámították, hogy az egyes épülettípusok esetén az átlagos paramétereket feltételezve mekkora havi gázfogyasztás várható. Az alábbi ábrán jól látható, hogy a szabályozásváltozással leginkább sújtott épületek a rendszerváltás előtt épült családi házak (1-8. típusok). Ezen kategóriák esetében az éves gázfelhasználásnak csak 41-56%-át tudja fedezni az átlagosan havi 144 m3-t jelentő rezsicsökkentett mennyiség, az azon felüli, az ábrán narancssárgával jelölt rész pedig a piaci árazású kategóriába esik. A modern, új családi házak lakói (11-12. kategória) kényelmesen beleférnek az államilag támogatott mennyiségbe, mint ahogy a már felújított épületek is.

Modellezett átlagos földgázfelhasználás lakóépülettípusonként

 

A következő ábra azt mutatja, hogy a modellezett földgázmennyiség mekkora havi költséget jelent az egyes épülettípusokban. A rezsicsökkentett és a piaci áron számított gázköltség jelentős különbsége miatt a szabályozás aránytalanul nagy terhet ró az első 8 kategóriában élő lakásokban élőkre, esetükben a rezsiköltség 7-10-szeres a többi épülettípushoz képest, ahol ahol az átlag lakó gyakorlatilag nem szembesül ár- növekedéssel, így anyagilag nincs is takarékosságra ösztönözve.

Várható földgázköltség lakóépület-típusonként

 

Az alábbi ábrán jól látható, hogy a rendszerváltás előtt épült családi házak teszik ki a gázzal fűtött lakás- állomány 52%-át, és ezekben fogyasztják el a lakóépület-állomány által használt teljes országos éves gázmennyiség kb. 67%-át. Ha az 1-8. kategóriájú épületek gázfogyasztása lecsökkenne a kedvezményes rezsi mennyiségi határáig, akkor ez 31%-os gázmegtakarítást jelentene. Figyelembe vettük azt is, hogy ezen épületkategóriákban találjuk a nem gázzal fűtő felhasználók többségét.

 

Így takaríthatnánk meg

A kutatás három kategóriába sorolja a gázfogyaszás csökkentésére rendelkezésre álló lehetőségeket:

  1. a leggyorsabban és költségek nélkül, vagy minimális beruházással valósíthatók meg a fogyasztói viselkedési változtatások,
  2. az energiaigények tartós és biztos csökkentése - szigeteléssel, nyílászárócserével, hővisszanyerő szellőztetéssel, az épület okosításával - már jelentősen nagyobb beruházást és több időt vesz igénybe,
  3. a gázfűtés kiváltására alkalmas alternatív fűtési módok - pl. hőszivattyú, napelem - beépítésénél több hónappal, jelentős beruházási és karbantartási igénnyel kell számolni.

 


 

Elsődlegesen a hatékony épülethasználat tuna tehát segíteni, hiszen "a tudatosabb, takarékosabb üzemeltetéssel viszonylag fájdalommentesen csökkenthető 10-20%-kal a lakóépületek gázfelhasználása. További számottevő csökkentés is lehetséges, de csak jelentős komfortromlás árán".

  • A belső hőmérséklet csök- kentésével fokonként 5-9% fűtési energiamegtakarítás érhető el, vagyis 2-3 fokos csökkentés akár 14-20%-os megtakarítást is eredményezhet.
  • Ugyancsak lehetőség a melegvíz hőmérsékletének csökkentése.
  • További megtakarítás érhető el szakaszos (célszerűen időprogram szerinti) fűtés alkalmazásával, valamint a fűtött alapterület csökkentésével.

A kutatók vizsgálták a fontosabb korszerűsítési opciók beruházási költségét, az elérhető megtakarításokat, valamint a megtérülési időket is. Ezen kívül meghatározták, hogy különböző korszerűsítési csomagokat az egyes épülettípusokra alkalmazva milyen felújítási volumenek szükségesek 100 millió m3/év földgázfogyasztás megtakarítás eléréséhez. A leghatékonyabb csomagok a hőszigetelés és a szabályozható fűtés kialakítása. Ezek nagy előnye az, hogy gyorsan (néhány nap alatt) kivitelezhetők, a munkaerőigényük sem jelentős, engedélyeztetés sem merül fel.

Csoknyai Tamás tanszékvezető, egyetemi docens (BME) által vezetett kutatásból kiderül, ha például mindenki két fokkal csökkentené az otthoni hőmérsékletet, azzal 313 millió köbméter gázt spórolna meg az ország. Viszonyítási alapként a magyar lakossági gázfogyasztás 3,9 milliárd köbméter, a teljes országos igény 11 milliárd köbméter.

Minden hazai lakóingatlan teljes hőszigetelése 1,286 milliárd köbméter megtakarítást jelentene,nde a teljes födémszigetelés is 407 milliót, az energiahatékony ablakcserék pedig 248 milliót. Ha kibírnánk, hogy a szezonon (október 15. – április 15.) kívül ne fűtsünk, az 391 millió köbmétert spórolna, ha „programoznánk”, vagyis éjszaka, illetve munkaidőben, amikor a háziak nincsenek otthon, levennénk a hőmérsékletet, vagy ha a fűtési területet csökkentenénk, az is külön-külön is százmillió köbméteres megtakarítás lehet. A hatások kumulálása ugyanakkor biztosan összetett, nem egy sima összeadás, hiszen más hatás az, ha a 24 fokos, vagy ha a 20 fokos lakást „programozzuk”.

A kutatási összefoglaló cikkünk alatt letölthető.

Forrás: Telex

Megjelent: 378 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. október 28., péntek 07:54

Blog archivum