újHÁZ Centrum

Bírja-e majd az építőipar a lakásfelújítók rohamát?

2021.02.15. Írta:

2021 a lakásfelújítások éve lehet, amennyiben a nagyfokú munkaerőhiánnyal sújtott kivitelezői szegmens bírni fogja a megrendeléseket – ez derül ki az újHÁZ Centrum által készített nem reprezentatív kutatásból. A GKI és a Masterplast 2021. januári felmérése szerint is roham indulhat az otthonfelújítási ingyen milliókért.

2021. január elsejétől életbe léptek az állam új otthonteremtési támogatásai, melyek közül kiemelkedik a CSOK tetőtérbeépítésre történő felhasználása, az 50 százalékos felújítási támogatás és az 5 százalékos újépítésű lakásokra vonatkozó áfacsökkentés. Az újHÁZ Centrum munkatársai már most biztosak abban, hogy a támogatások mindegyike jelentős mértékben hozzá tud majd járulni ahhoz, hogy az építőipar az idei évben dinamikus növekedésnek induljon az otthonok minőségének javulása mellett.

„Nem túlzás azt állítani, hogy a családok körében elképesztő méreteket ölt a felújítási láz, már a múlt év végén megrohamozták a kivitelezőket, hogy 2021-es munkákra lekössék őket” - húzzák alá. Ezt támasztja alá az újHÁZ Centrum gödi és nagymarosi kereskedése, a Piramis Építőház Kft közelmúltban a szakkivitelező vásárlók körében végzett nem reprezentatív kutatása is, mely egyértelműen kimutatja, hogy a kivitelezők 45 százaléka két hónapra előre be van táblázva, 39 százalékuknak a munkái 2-4 hónap közötti időtartamra vannak lekötve, 16 százalékuk azonban már csak több mint négy hónapos várakozási idő mellett tud projekteket elvállalni. (Forrás: újHÁZ Centrum nem reprezentatív kutatása)

Ennek oka kettős: egyrészről a kutatási adatok rávilágítottak arra, hogy a kivitelezők komoly kihívásokkal találhatják szembe magukat a felújítási boom kitörésének időszakában. A válaszadók harmada szerint kivitelezőként a szakképzett munkaerő felvétele nehézséget okoz, további 17 százalék számára pedig a dolgozók megtartása jelent nehézséget. Az időbeli csúszáshoz ugyanakkor az adminisztrációs terhek, a részletes árajánlatok elkészítése is hozzájárul. Éppen ezért meglátásuk szerint érdemes a családoknak néhány szempontot figyelembe venniük akkor, amikor az államilag támogatott felújításokat tervezik.

A 2021. januárjában végzett felmérés során a válaszadó háztartások 7%- a biztosan szeretne lakásfelújításhoz és korszerűsítéshez kapcsolódó állami támogatást a következő két esztendő során felvenni. Ez a teljes magyar lakosságra vetítve 290 ezer családot jelent.

További 17% valószínűleg igénybe venné ezt a fajta támogatást. A tapasztalatok szerint ez utóbbi inkább egyfajta érdeklődést, az adott lehetőségek fontolgatását jelenti. Sokan, szembesülve a támogatás igénybe vételi szabályok okozta buktatókkal, a kivitelezők várhatóan megemelt áraival, illetve az építőipari kapacitáshiánnyal, le fognak mondani a tervezett korszerűsítésről, vagy legalábbis későbbre halaszthatják azokat. Reálisan e szándékok nagyjából fele valósulhat meg. A teljes sokaságra vetítve ez is újabb mintegy 350 ezer családot jelent. Összesen tehát a következő két évben az Otthon-felújítási program mintegy 640 ezer családot érinthet. (A magas számban szerepe lehet annak is, hogy a járvány miatt a személyes interjúk helyébe ismét az online felmérés került, ami feltehetőleg kissé felülreprezentálja a jobb módú rétegeket.) Összehasonlításként, 2020-ban alig 180 ezer lakást újítottak fel, tehát a program iránti érdeklődés tényleg hatalmas.

Az állami támogatás iránt a leginkább a 40 és 49 év közötti családfővel rendelkező háztartások érdeklődnek, ezek körében 16% a biztos részvételt jelzők aránya. A fiatalabbak közül a 18-29 év közötti háztartásfővel rendelkező családok egytizede készül a programban való biztos részvételre, a 30- 39 évesek tervei megfelelnek a mintaátlagnak. Az 50 és különösen a 60 év felettieket e támogatás nagyrészt hidegen hagyja. A jövedelmi helyzet és a biztosan tervezett támogatás-felvétel aránya szoros összefüggést mutat: a legalacsonyabb két jövedelmi decilisbe tartozók 3%-a tervez támogatást felvenni, a legmagasabb két decilisbe tartozók körében ez az arány 14%-os. Ez nem meglepő, a konstrukció lényegéből adódóan várható volt a magasabb jövedelmű családok részvételének túlsúlya.

Az Otthon-felújítási programban való részvétel inkább a községekben és a kisebb városokban lakók fantáziáját mozgatta meg (körükben 9-9% számít biztos részvételre), míg a nagyvárosok körében ez az arány 5%. A statisztikai régiók közül ebben a tekintetben a déldunántúli és a dél-alföldi lóg ki lefelé. E támogatás inkább a családi ház és panellakás tulajdonosok körében népszerű (ezek 9-9% biztos résztvevőnek mondta magát), míg a tégla építésű társasházi lakások lakói körében ugyanez az arány alig 3%.

A támogatási programban családonként legfeljebb hárommillió forint támogatás vehető fel. A maximális támogatási összeg felvételét tervezi az ezért jelentkezők szűk harmada (32%-uk). Legfeljebb két-, illetve egy millió forintnyi támogatást szeretne igénybe venni az érintettek 25-25%-a. A fennmaradó 18% még nem tudja vagy nem akarja megmondani, hogy mekkora támogatás igénybevételére számít. A tehetősebbek lényegesen nagyobb állami támogatás felvételét tervezik, mint az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők. (A két legfelső jövedelmi decilishez tartozók csaknem fele kérné a maximális összeget, míg a legalsó két decilisbe tartozók körében az az arány 8%.) A középkorúak (40-49 évesek) élnének a legmagasabb összegű támogatással, az ennél fiatalabbak jóval kisebb összegekkel is beérnék. A közép-magyarországi, illetve a közép- és nyugatdunántúli régióban magasabb összegű támogatás felvételét tervezik, mint a keleti és déli régiókban.

A GKI lakossági felmérései, amelyek a lakásfelújítási és korszerűsítési terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezését célozzák 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készülnek. A jelen megkérdezés során megkérdezett lakossági minta 1000 fős, nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív.

 

3+1 dolog, amit a felújításkor érdemes szem előtt tartani

1. Az újHÁZ Centrum kivitelezők bevonásával készített kutatásából kiderült, hogy az építőipari szakemberek 42 százaléka munkadíjemelést prognosztizál, melynek mértéke az esetek csaknem felében 10-14 százalék körül mozog majd, így ezzel a többletkiadással célszerű számolniuk a megbízóknak.

2. A felmérés alapján várható hatalmas kereslet miatt a szakértők azt javasolják, hogy a családok minél hamarabb kössék meg a felújításra vonatkozó szerződést a kivitelezőkkel annak érdekében, hogy a munkálatokat a tervezett időben meg is tudják majd valósítani. Az újHÁZ Centrum 2020. végi márkakutatása rávilágított arra is, hogy a megbízók által tervezett felújítási munkálatok közül a legnépszerűbbek az ingatlan értéknövekedését eredményezik és a belsőtér átalakításához, így gipszkartonozáshoz, hangszigeteléshez, dekorkövek felhelyezéséhez kapcsolódnak, de szintén kiemelkedően sokan érdeklődnek majd a hideg- és melegburkolás, valamint a fürdőszoba felújítás iránt. Ezen munkálatok esetében akár négy hónaposnál hosszabb várakozási idővel is ajánlatos tervezni.

3. A kivitelezők lekötésekor azt javasolják, vegyék figyelembe a megbízók bizonyos építési munkálatok szezonalitását is. Ilyen például a hőszigetelés, mely esetében a felhasznált kötőanyagoknak sem az öt fok alatti hőmérséklet, sem pedig a túlságosan nagy meleg nem kedvez, így ezeket a márciustól május végéig, illetve szeptembertől novemberig tartó időszakra érdemes időzíteni.

+1 tipp: A megfelelő szakember kiválasztása kiemelkedően fontos, hogy sikeresen vigyük véghez felújítási projektünket. Van néhány olyan szempont, amelyek alapján csak az marad majd fent a rostán, aki tényleg nekünk való. Ehhez ITT adunk útmutatót!

Forrás: újHÁZ Centrum, GKI

Megjelent: 961 alkalommal Utoljára frissítve: 2021. február 16., kedd 13:21

Blog archivum