Nyomtatás
Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Az otthonok korszerűsítésének támogatása létfontosságú Magyarország számára

2022.09.08. Írta:

TLE-közlemény - A Kormány még nem döntött az otthonfelújítási támogatás meghosszabbításról – hangzott el a mai Kormányinfón. A TLE továbbra is javasolja a lakáskorszerűsítések támogatásának fenntartását, ami mind a családok, mind az építőipar számára kiemelten fontos lehetőség, és hozzájárul az otthonok energiahatékonyságának javulásához is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt válaszolta egy kérdésre, hogy a Kormány célja, hogy a családtámogatási rendszert fenntartsa, megerősítse, akár bővítse, de a formáról, így az otthonfelújítási támogatást meghosszabbításról még nincsen döntés.

A Miniszterelnök korábbi bejelentése szerint az új Kormány fenntartja a meglévő támogatásokat. A Kormány már kihirdette a falusi csok meghosszabbítását ez év végéig, valamint a kedvezményes lakásáfa fenntartását 2024 végéig (ez akár 2028 végéig is kitolódhat egy pénzügyminisztériumi javaslat nyomán). Mind a családok, mind a piaci szereplők bizonytalanságát enyhítené, ha világossá válna, hogy a Kormány meghosszabbítja az év végén ugyancsak kifutó otthonfelújítási támogatásokat is. [Összefoglaló táblázatunk a lakástámogatásokról.]

Az otthonfelújítási támogatás óriási célcsoportot érint, hiszen a hazai lakásállomány műszakilag elöregedett, legalább 70 százaléka korszerűsítésre szorul. Lényeges, hogy a támogatás által javul a lakóingatlanok energiahatékonysága is, csökken a lakossági energiafogyasztás.

A bevált támogatások hosszabb időszakra történő kiterjesztése segítené a volumeningadozások elkerülését, a hazai gyártókapacitások, munkahelyek megtartását. A kiszámítható támogatáspolitika csökkenti az építőanyag-importot és csökkenti az áremelkedést. A gyakran változó támogatási formák, a rövid időközönként felfutó, majd erősen visszaeső építési, felújítási volumenek az árak emelkedéséhez és a minőség csökkenéséhez vezetnek.

Megjelent: 478 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. szeptember 19., hétfő 10:45