Nyomtatás

Az otthonfelújítási támogatás 40 százaléka ment energetikai korszerűsítésre

2022.11.24. Írta:

Az otthonfelújítási támogatás 40 százalékát energiahatékonysági korszerűsítésre igényelték a családok, ezen belül a legnagyobb arányban a tető cseréjére, felújítására - olvasható a Magyar Nemzeti Bank novemberi lakáspiaci jelentésében.

A jelentés szerint 2022 harmadik negyedévének végén az otthonfelújítási támogatás keretében az Államkincstárhoz beérkezett és elfogadott számlák értéke 76 milliárd forintot tett ki (összesen mintegy 190 ezer lakóingatlan felújításához kapcsolódóan), amelynek 41 százalékát az ingatlanok energetikai célú korszerűsítésére fordították

Az otthonfelújítási támogatás energetikai célú felhasználási arányai

Magyar Államkincstár

Az energetikai cél korszerűsítéseken belül a tetőfelújítást (41%) a nyílászárócsere (9%) és a homlokzati hőszigetelés (7%) követte, ezeket a napelemes rendszerek telepítése (8%), illetve a fűtési- és melegvíz-rendszer korszerűsítése (6%).

Az adatok egyúttal azt is megmutatják, hogy a 3 millió forintos otthonfelújítási támogatás - amelyhez 6 millió forint kölcsön is felvehető - nagyobb részét, 60 százalékát szépészeti felújításokra és nem energetikai korszerűsítésre igényelték a családok.

Az MNB piactudás egyeztetésén résztvevő szakemberek úgy vélték, hogy "az elmúlt évek lakáspolitikai intézkedéseit tovább kell vinni, ugyanakkor a felülvizsgálatukra is szükség lehet". Iparági szereplők az elmúlt hónapokban többször tettek javaslatot arra, hogy a jelenlegi szabályok szerint ez év végén lejáró otthonfelújítási támogatást hosszabbítsa meg a Kormány, ám érdemes lenne annak felhasználhatóságát az energetikai korszerűsítésekre csökkenteni.

Az MNB jelentése is évek úta megállapítja, hogy a hazai lakásállomány megújulása gyenge, az európai országokétól is évek óta jelentősen elmarad: "A hazai lakásállomány megújulási aránya 12 éve elmarad az EU átlagától, ezen idő alatt mintegy 100–150 ezer lakás megépítése maradt el. Emiatt a használt lakások piacáról hiányzik a fiatal, relatíve újabb építésű és jó minőségű kínálat. 

Ez azért is probléma, mert a hazai lakásállomány energetikai állapota rossz. A jelentésben szerepel, hogy a 2016. óta lakóingatlanokra kiadott mintegy 919 ezer energetikai tanúsítvány 30 százaléka HH, vagyis gyenge vagy rosszabb besorolású, amely ingatlanok energetikai hatékonysága legalább háromszor gyengébb a közel nulla energiaigény követelményszintnél, és csupán 3,5 százalékuk éri el utóbbi szintet, vagyis a BB besorolást.

 

Itt letölthetőMagyar Nemzeti Bank novemberi lakáspiaci jelentése.

Összefoglalónk az MNB lakáspiaci jelentés bemutató sajtótájékoztatójáról: Szűkül a lakáspiac, de egyelőre nem lesz új zöldhitel

Kapcsolódó cikkek

Egyre nehezebb a lakáshoz jutás Magyarországon is

A meghosszabbított kedvezményes áfa adhat erőt az újlakáspiacnak

Erősen koncentrált a korszerűtlen lakások területi eloszlása

Csak az újlakás-célú hitelek kibocsátása növekedett idén

Megjelent: 469 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. november 24., csütörtök 14:49