Az épületek a legnagyobb energiafogyasztók

2019.07.26. Írta:

Ma értük el a Globális Túlfogyasztás napját: vagyis elhasználtuk a Föld ez évre jutó megújulni képes természetierőforrás-készleteit. Energiafaló épületeink nagymértékben ludasak ebben, de volna lehetőségünk tenni ellene.

A megoldás azonban a kezünkben van. Szakemberek kimutatták, hogy pusztán már létező energiahatékonysági megoldások alkalmazásával 3 héttel tolható ki a Globális Túlfogyasztás Napja. 2018-ban a Túlfogyasztás Napja augusztus 1-re esett, idén pedig tovább romlott a helyzet, két nappal korábban jön el ez a nap. Tehát még soha nem használtuk el ilyen gyorsan a Föld évről évre megújulni képes természetierőforrás-készleteit. (Mennyi "Földre" volna szükségünk?)

Az épületek lesznek a fő felelősök

Napjainkban csupán az épületek a világ energiafogyasztásának több mint 30%-át teszik ki, ami az előrejelzések szerint 20 év múlva már a 80%-os arányt is elérheti. Az urbanizáció és a népességnövekedés egyre nagyobb méreteket ölt, egyre több épület nő ki a földből, a szélsőségessé váló időjárási viszonyok pedig egyre nagyobb terhet rónak a hűtési-fűtési rendszerekre, így érthető a tendencia megdöbbentő mértékű növekedése. Ezért minden, széles körben elterjedő épületenergetikai megoldás, amely segít az energiamegtakarításban, globális mértékben is hozzájárulhat az emberiség ökológiai lábnyomának csökkentéséhez.

A Globális Túlfogyasztás Napját a Global Foodprint Network nemzetközi kutatószervezet ökológiailábnyom-számításának segítségével határozzák meg. A statisztikák szerint a Túlfogyasztás Napját a 70-es évek óta egyre hamarabb érjük el. Idén az év első 7 hónapjában feléljük az egész éves természetierőforrás-mennyiséget, és az év hátralévő részében már úgy használjuk az ökoszisztémánk szolgáltatásait, hogy azok nem képesek egy éven belül regenerálni magukat. Ökológiai lábnyomunk 60%-át pedig a szén-dioxid-kibocsátásunk teszi ki.

A folyamat visszafordítható

A Global Foodprint Network és a Schneider Electric meggyőződése, hogy a folyamat visszafordítható már létező, kipróbált technológiák segítségével. Ez annak köszönhető, hogy a digitális transzformáció az épületenergetika területét is elérte. Ahol korábban az energiahatékonysági megoldások véget értek (pl. egy hagyományos épület esetében a megfelelő szigetelés, nyílászárók, hatékony hűtés-fűtési rendszer), ma ott kezdődnek az új épületenergetikai megközelítés kínálta lehetőségek. A szenzorok által közvetített valós idejű energetikai adatok és a historikus adattömeg elemzése együttesen soha nem látott perspektívákat nyitott meg. A Schneider Electric IoT-alapú EcoStruxure platformja egyesíti azokat az intelligens megoldásokat (például az energiafelhasználási adatok teljes körű összegyűjtése, elemzése és felhasználóbarát megjelenítése), melyeknek köszönhetően akár 50%-os energiahatékonyság-növekedés érhető el.

A szervezet és a villamosipar meghatározó szereplője több év közös együttműködés után, 2019-ben ismét összeállt, hogy megoldásokat javasoljanak a Globális Túlfogyasztás Napja elmozdítására, a #MoveTheDate programra. A kezdeményezés elsősorban a világ nagyvállalatainak szól: az óriásvállalatok segíthetnek az évtizedes negatív tendencia megfordításában a „one-planet” kompatibilis üzleti modell elfogadásával. A one planet company-k olyan nagyvállalatok, amelyek üzleti modelljeikkel, energiahatékonysági és megújulóenergia-projektjeikkel akár 3 héttel segíthetnek kitolni a Globális Túlfogyasztás Napjának dátumát.

Mennyit spórolhatunk és mennyiből?

A nagyjából 4,4 millió lakóingatlant kitevő hazai állomány 70 százaléka nem felel meg a korszerű funkcionális műszaki, illetve hőtechnikai követelményeknek. Hivatalos adatok szerint megközelítőleg Magyarországon a felhasznált összes energia 40 százalékát épületeinkben használjuk fel, amelynek mintegy kétharmada a fűtés és hűtés számlájára írhat.

"Egy energetikailag gyenge besorolású családi ház esetében a felújítást mindig a nyílászárók cseréjével és a hőszigeteléssel kell kezdeni, majd a fűtési rendszer korszerűsítésével. Először meg kell vizsgálni, hogy hol szökik a hő, azt kell megszüntetni, tehát hőmegtartóvá kell alakítani az ingatlant és utána érdemes csak a fűtési rendszert korszerűsíteni, amely a hőtermelést biztosítja" - mondta el a Pénzcentrumnak az újHÁZ Centrum szakértői csapata. Véleményük szerint a nyílászárók cseréjével 10-20 százalék közötti, a hőszigeteléssel további 20 százalékos, a fűtési rendszer korszerűsítésével további 20 százalék körüli összeg megtakarítása érhető el.

Mindez azt jelenti, hogy egy jelenleg gyenge energetikai besorolású családi ház esetében egy teljes felújítással a jelenlegi rezsi 50-60 százalékát is meg tudjuk spórolni.

Koritár Zsuzsanna, a Magyar Energiahatékonysági Intézet ügyvezetője szerint egy komplex felújítás egy nagyobb, 100 négyzetméteres háznál akár a 10 millió forintot is elérheti. Azonban mára már számos kutatás, illetve többezer idehaza megvalósult lakossági korszerűsítés is igazolja, hogy komplex energetikai korszerűsítéssel akár annyit is meg lehet spórolni a rezsiszámlákon, hogy simán megérheti kölcsönből belevágni a munkálatokba, hiszen a hitelkamatok ma rekord alacsony szinten vannak. Azaz az energetikai számítással alátámasztott beruházást követően a havi átalányon megtakarított összeg nagyobb, vagy legalább akkora lesz, mint a megvalósításhoz igénybe vett hitel törlesztőrészlete.

ITT számolhatja ki saját ökológiai lábnyomát.

Forrás: realista.hu,Pénzcentrum

Megjelent: 1126 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. július 29., hétfő 15:51

Blog archivum