BME

Az építtetőknek és az építészeknek is hasznos lehet a mintaterv katalógus

2019.05.14. Írta:

A Kormány megbízta a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy ez év végéig hozza létre az elektronikusan elérhető Nemzeti mintaterv katalógust és tegyen javaslatot egy, a tájegységi építészetet támogató rendszer kialakítására.

Nemzeti mintaterv katalógus a magyar építészeti kultúrát közvetítő mintaterveket tartalmazza majd. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a mintaterv elkészítésének határideje 2020. január 1.

A katalógusba bekerülő terveket a Lechner Tudásközpont által nemrégiben kiírt pályázatra beérkezők közül választják majd ki. A pályázatban is megjelölt cél, hogy "a beérkező pályaművek közül a legnívósabb terveket kiválasztva, majd azokat műszakilag egységesen feldolgozva 2020-ra előálljon egy, a vidék építészeti hagyományait tiszteletben tartó, ugyanakkor friss kortárs építészeti megoldásokban gazdag, jó minőségű, gazdaságos családi otthonokat kínáló szemléletformáló kortárs, 150 darab tervet felsorakoztató családi ház mintaterv katalógus jöjjön létre".

Az építészeti ötletpályázat keretében 3 kategóriában várják a terveket:

1) kockaházak átalakítása,

2) kalákában megépíthető családi házak,

3) korszerű technológiával épülő családi házak – okos otthonok.

A katalógus a tervek szerint a jövő év elejétől hozzáférhető lesz, letölthető a Lechner honlapjáról.

Már korábban is szóba került egy mintaterv katalógus összeállítása. 2015 szeptemberében jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely kimondta, hogy „az épített környezet minőségének növelése érdekében” tájegységi karaktereket is hordozó nemzeti mintaterv-katalógust dolgoztatnak ki. Az építészeti tervekhez műszaki dokumentáció is tartozna, amely tartalmazza a tételes anyag- és munkaidő-ráfordítás kimutatását is. Akkor a Nemzeti Mintaterv-katalógusra 100 millió forintos keretet határoztak meg. A kormány célja a mintaterv-katalógussal elsősorban az építési engedélyezési eljárás gyorsítása, egyszerűbbé és olcsóbbá tétele.

Perényi Tamás (DLA, tanszékvezető egyetemi docens), a BME Lakóépülettervezési Tanszékének vezetője a mintaterv katalógussal kapcsolatban az Igylakunk-hu-nak elmondta, szerinte a katalógus mindenképpen hasznos lesz az építészek számára, mert olyan építészeti és műszaki, költségtervezési segítséget nyújt, amihez könnyen vissza lehet nyúlni. Ugyanígy az építtetők számára is, akik az általuk megbízott építész terveit össze tudják vetni ezekkel a javasolt mintatervekkel, és ha valahol – akár a tervrajzon, akár a költségszámításban stb. – eltérést tapasztal, rá tud kérdezni. „Én azt várom, hogy a tervek és megépült épületek minősége emelkedni fog” – mondja Perényi Tamás.

Mint mondja, a mintatervek nem lesznek arra alkalmasak, hogy egy az egyben feltöltsék az e-naplóba, tehát az egyedi elképzelések mellett még igazítani kell őket az adott telekhez, lejtéshez, tájoláshoz stb.. Így biztosan nem veszi el a katalógus az építészek munkáját, madar bőven kreatív építészeti munka.

Egy korábbi interjúnkban Perényi Tamás arról beszélt, hogy a mintatervek magyarországi megjelenésének több mint 100 éves története van; az egymást követő mintaterv-ciklusok megvalósult házai jelentős mértékben határozzák meg ma is a települések építészeti összképét. Összeállításában – a teljesség igénye nélkül – az 1900-as évek fordulója után készült mintaterveket (ill. azok jellemző elemeit) mutatta be: https://www.igylakunk.hu/blogok/item/1030-a-mintaterv-korszakok-hatasai-a-hazai-telepuleseken 

Ugyancsak a Miniszterelnökséget vezető minisztert kapta a feladatot, hogy a Modern Tlepülések fejlesztéséért felelős kormánybiztos és a pénzügyminiszter bevonásával tegyen javaslatot a Kormány számára a tájegységi építészet előmozdítása érdekében szükséges támogatási rendszer szabályozására.

Tavaly júniusban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy Kormányinfón - a falusi életforma népszerűsítése, illetve az akkor még csak tervezett falusi csok kapcsán - beszélt arról, hogy az épülő házaknál kedvezmény járna majd a tájegységbe illeszkedő építkezések után. 

Megjelent: 1599 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. május 22., szerda 08:57

Blog archivum