H ház, Sóskút eptar.hu

Álom házak családoknak

2014.06.03. Írta: Rehák László György

Biztos te is elképzelted már, milyen lenne álmaid háza. Vagy legalábbis ráböktél egyre ezzel a felkiáltással egy magazinban. A szerencsések már be is költöztek a Visegrádi Négyek díjnyertes házaiba.

A Visegrádi Négyek Családi Házai vándorkiállítás, amely 2008 óta minden évben bejárja a Visegrádi Négyek országait: Csehországot, Lengyelországot, Szlovákiát és Magyarországot. A kiállításon a V4 országaiból tíz-tíz olyan családi ház képeit mutatják be, melyek az országok legkiemelkedőbb építészeti alkotásai. Magyarországon a tíz családi ház kiválasztása az Év háza pályázat zsűrijének feladata.

A kiállítást – mára már hagyományosan – először Budapesten mutatták be, majd Pozsonyban, Krakkóban és Prágában.

Visegrádon először Károly Róbert királyunk hívott össze találkozót 1335-ben azzal a céllal, hogy a hasonlóan színes kultúrával rendelkező, közép-európai országok viaskodás helyett a szövetség és kereskedelmi együttműködés útjára lépjenek.

Ezt a példát követte 1991-ben Antal József is, aki újra találkozóra hívta ezeknek az országoknak a képviselőit. Ekkor új együttműködési megállapodás született, melynek alapjai hasonlóak lettek 14. századi elődjükhöz. De a fő célkitűzés a kommunista maradványok és a történelmi ellenségeskedés teljes felszámolása volt, illetve egymás sarkallása és segítése az Európai Unióhoz való felzárkózás érdekében (amihez a V4 országai egyszerre csatlakoztak 2004. május 1-én).

Az Unióhoz való csatlakozást követően a Visegrádi Négyek hosszú időre visszanyúló együttműködése stabil alapot adott arra, hogy az Európai Unión belül elsőként több tagállam együttesen dolgozza ki az építészpolitikai irányelveket, éppen ezért a V4 országainak építész szövetségei 2008-ban együttműködési nyilatkozatot írtak alá Budapesten, hogy létrejöhessen a Visegrádi Négyek Építészeti Társulása.

Ez az egyesülés évről évre lehetővé teszi, hogy a legjobbnak és legszebbnek talált családi házak tervezői – akik lehetnek elsőéves építészek vagy régi motorosok a szakmában – nemzetközi keretek között is bemutatkozzanak.

2013-ban az Év háza díjat Dévényi Tamás építész tervei alapján a Sóskúton megépült H ház nyerte el, így a Visegrádi Négyek Családi Házai vándorkiállítás első helyén is ez az épület látható. Az építész a Hír Tv-nek adott interjújában így fogalmazott: „...nagyon fontos, hogy egy családi ház évtizedekre meghatározza azt a keretet melyben a család él, éppen ezért ha valamire nem szabad sajnálni az időt, az a családi ház megtervezése, megépítése."

H haz 1 H haz 2

Néhány további ház, ahová mi is szívesen bebútoroznánk.

Borsos Ágnes, Bachman Zoltán - hétvégi ház, Kővágószőlős

hetvegi haz 1

 hetvegi haz 2 hetvegi haz 3

 Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva, Móser Balázs - nyaraló, Szigliget

nyaralo 1

 nyaralo 2 nyaralo 3

 Kalmár László, Zsuffa Zsolt, Rose Balázs - családi ház, Budapest

csaladi haz 1

csaladi haz 2 csaladi haz 3

 Börzsei Tamás - családi ház, Csobánka

csaladi haz Csobanka 1

 csaladi haz Csobanka 2 csaladi haz Csobanka 3

 

A képek forrásai: eptar.hu, epiteszforum.hu, munkacsoportnet.blogspot.hu, kitervezte.hu

Megjelent: 5724 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. június 03., kedd 11:21

Blog archivum