Áfakedvezmény jöhet a hazai építőanyagokra?

2023.02.27. Írta:

Korábbi nyilatkozatokból már sok minden kiderült arról, hogyan kívánja a kormány ellenőrizni az építőanyagok kereskedelmét és gyártását. A magyar építészetről szóló törvény javaslata szerint korlátoznák az exportot, a belföldi vásárlás állami tüzépeknél történne, és az állami építési projekteknél is előnyt élveznének a hazai építőanyagokat felhasználó ajánlatok. Bizonyos felhasználók áfamentesen juthatnának hozzá a magyar építőanyagokhoz.

Mint ahogy Lánszki Regő építészeti államtitkár az idei Szakembertalálkozón elmondta, a Kormány az építőanyagok behozatalának és kivitelének teljeskörű nyomon követési rendszerét kívánja kiépíteni. Az export vonatkozásában az államot vételi és elővásárlási jog illeti meg annak érdekében, hogy a hazai alapanyagok és építési termékek helyben maradjanak. A törvényjavaslat regisztrációs kötelezettséget ír elő „az építőanyag behozatal és kivitel vonatkozásában, az export vonatkozásában az állam vételi és elővásárlási jogának meghatározása mellett”. A regisztrációt a kivitelt és behozatalt megelőzően 30 nappal kell megtenni az érintett vállalatoknak, ennek elmulasztása szankciókkal járna „a hatóságok erőteljes fellépése mellett” - fogalmazott az államtitkár.

Ugyanakkor export csak olyan építési termékeknél lehetséges, amelyek esetében nincs importkitettsége az országnak. Ha  az építésgazdaságért felelős miniszter értesül arról, hogy az építőanyagok kivitele „jelentős mértékben akadályozza, vagy ellehetetleníti a kritikus infrastruktúrák létesítését, működését, fenntartását, fejlesztését”, legfeljebb egyéves exporttilalmat rendelhet el az adott termékekre. Ha egy adott termék esetében a kormány megszabott árszintet határoz meg, akkor a gyártó annyiért köteles eladni neki.

Lánszki Regő elmondta, hogy nemzeti építőanyag-kereskedelmi hálózatot alakítanak ki, amelyben az állam az elővásárlási jogát érvényesítheti az ellátásbiztonság biztosítása céljából. Ezeket az építési anyagokat az állami beruházásokon megvalósuló projektekben használják fel - emelte ki az államtitkár. A törvényjavaslatból kiderül, hogy a kereskedések az egész ország területét lefednék

Az államtitkár szerint a közbeszerzések elbírálásánál szerepet fog játszani a magyar munkaerő és a hazai építőanyagok felhasználása, amivel helyzetben kívánjak hozni a magyar építési vállalkozásokat. A magyar termékek felhasználása előnyt fog élvezni, ugyanakkor a Magyarországon nem gyártott termékek, vagy nem termelhető alapanyagok esetében támogatást kap az alternatív megoldások keresése és alkalmazása.

A hvg.hu-n megjelent információk szerint a tervezet a magánszemélyek, vagy a babaváró támogatást és CSOK-ot felvett családok, valamint az épületenergetikai korszerűsítési beruházásokat elvégző magánszemélyek és a hátrányos helyzetűek áfamentesen juthatnának hozzá a magyar építőanyagokhoz. A törvény a gyártás és az épületek energiahatékonyságának növelése érdekében a magyar építőanyag-gyártókat adókedvezményben részesítené, a magánszemélyek önerős épületenergetikai beruházásait pedig áfa-visszatérítéssel támogatná.

Forrás: hvg.hu

Megjelent: 632 alkalommal Utoljára frissítve: 2023. március 03., péntek 12:43

Blog archivum