Forrás: designboom

A szociális építészet megújítója kapta az építészeti Nobel-díjat

2016.01.22. Írta:

A szegényeknek épített lakások emberközpontú tervezési megoldásairól ismert chilei Alejandro Aravena építész kapta a 2016-os Pritzker-díjat.

A díjat odaítélő zsűri az építész a városi környezet javítása és a globális lakhatási válság megoldása iránti elkötelezettségét emelte ki. Aravena vallja, hogy az építészetnek válaszolnia kell a jelenkori társadalmi és gazdasági kihívásaira.

2004-es szociális építési projektjében például a lakók is bekapcsolódtak a bérház felújításába, saját igényeik szerint kialakítva a tereket. A modellértékű kezdeményezésben a drágább környéken felújított házat újszerű, olcsó megoldással újították fel. Az egyszerű szoba-konyha-fürdőszobás lakrészek közötti foghíjakat a lakók építhették be tetszés szerint. A modell alapján több mint 2500 lakást építettek Chilében és Mexikóban.

Aravena2

Aravena3

Aravena4

"A legnagyobb hiba, amit az építészek elkövethetnek, hogy építészeti problémákkal foglalkoznak, ami leginkább csak a többi építésznek fontos. Ennél nagyobb kihívás, hogy vegyük észre a nem építészeti kérdéseket is: a szegénységgel, a szennyezéssel, a túlnépesedéssel és a szegregációval, és ezeken a területeken használjuk fel a tudásunkat. Nem elég felhívni a figyelmet, azt akarom elérni, hogy több eszköz álljon az emberek rendelkezésére. A várható küzdelmekkel szembesülve együtt kell megoldást keresnünk a kihívásokra. (...)
A következő 15 évben hetente fel kell húznunk egy várost egymillió ember számára, családonként mindössze 10 000 dollár felhasználásával" – nyilatkozta Aravena.

Aravena1

Forrás: designboom, Tervlap

Megjelent: 2886 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. január 22., péntek 16:36

Blog archivum