A nagy ipari beruházások mellett várhatók jelentős lakásépítések

2024.07.04. Írta:

Az építőipar fellendítése érdekében évente legalább 45 ezer lakás építésére lenne szükség, ami jelenleg nem áll rendelkezésre – mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter az ÉVOSZ Spakli 21 című podcastjában. Arról is beszélt, hogy a hitelkamatok csökkenésével lesz lehetőség a lakásszektor élénkülésére.

Lázár János biztos abban, hogy lesz gazdasági növekedés, és a gazdasági növekedés egyik fokmérője a magánberuházások mennyisége – mondta, utalva például a lakásépítésekre. Ugyanakkor szkepticizmusát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi magas, 6-10 százalékos banki hitelkamatok mellett lehetne élénkíteni a lakásszektort.

Mint mondta, a gazdasági növekedés biztosan fog beruházásokat indukálni a vállalati szektorban, azonban a magánszektorban, amíg a lakáshitelkamatok nem mennek le a 4-5 százalékos sávba, a magyarok a pénzüket nem fogják új lakás vásárlására, lakásépítésre költeni, mert nem vállalnak be 8-10 százalékos kamatokat.

Ha azonban a kamat csökkenő pályára áll, lehet azzal számolni, hogy a lakosság a háború és az infláció miatt eltett megtakarításait – ami jelentős: 5-6 ezer miliárd forint – felszabadítja. Márpedig az emberek leginkább ingatlancélra szabadítják fel a megtakarításaikat, vagy vesznek fel hitelt, amiből házat építenek, lakást vásárolnak maguknak, vagy a gyerekeiknek. Ez beindulhat 2025-26-ban. Az idén 15 ezer lakás átadására számít a miniszter

A miniszter arra is kitért, hogy a lakásépítési piac fellendítése érdekében fontos társadalmi vita is várat magára arról, a bérlakások és a saját tulajdonú lakások, illetve a tömblakások és panelprogramok szükségességéről. Mindenesetre a nagy ipari beruházások, pl. Debrecenben és Szegeden, biztosan szükség lesz jelentős lakóingatlan-építésekre is az infrastrukturális beruházások mellett.

Nagy lehetőség a kisválallkozásoknak

Megerősítette, hogy az építőipart nehéz lesz növekedési pályára állítani állami szerepvállalás nélkül. Nagy állami beruházások lesznek, de még nem ebben az évben, ezek 25-26-ban fognak felfutni. Az állami most az otthonteremtési támogatással lépett be az építőiparban, hiszen ez a program mintegy 200 milliárd forintnyi beruházást generál majd.

Kitért arra is, hogy az energiamegtakarítást nem csak az energetikai beruházásokkal lehet elérni, hanem a megfelelő beépített anyagokkal és termékekkel. Ezt segíti az ÉMI-vel létrehozott preferált kulcstermékek és kivitelezők adatbázisa.

Az otthonteremtési támogatás óriási lehetőséget jelent az építőiparban a kivitelezők döntő többségét adó mikró- és kisvállalkozások számára, hiszen a lakásfelújítások elsősorban a számukra hoznak megbízásokat.

Ezzel együtt a regisztrált kivitelezői pozíció megalkotásával elindulhat egy minőségi építőipari reform, ezáltal a kisvállalkozások is szintet tudnak lépni a technológiai innováció, a modernizáció és a digitalizáció terén. Ezekhez a technológiákhoz ma még elsősorban a nagyvállalatok férnek hozzá, de ezek le fognak szivárogni majd a kisebb cégekhez is.

Ez azért is fontos, mert a magyar épületállománynak meg kell újulnia a következő 20 évben.

A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy az építőiparban szükség van a technológiai innovációra és a digitalizációra, hiszen a megrendelők elvárásai is megváltoztak. Az új generációk már nem fogadják el a korábbi minőséget, és a vállalkozóknak alkalmazkodniuk kell ezekhez az igényekh

Megjelent: 124 alkalommal Utoljára frissítve: 2024. július 04., csütörtök 12:43

Blog archivum