Pénzcentrum

A metrótérkép is segíthet a lakásválasztásban

2015.10.25. Írta:

A Pénzcentrum a budapesti metrótérképen szemlélteti, mekkora különbségek vannak a fővárosi ingatlanárakban akár egy metrómegállónyi távolságban is. Akár 10 millió forint is.

Az FHB Index segítségével, közel 1250 valós lakáspiaci tranzakció alapján metrótérképre rakták a fővárosi lakásárakat.

Az átlagos négyzetméterárakat tekintve általánosan érvényesülő jelenség, hogy a belváros felé haladva magasabbak az árak, mint a külsőbb kerületek megállóinál. A régebben épült vonalak mentén ez a tendencia azonban még látványosabban jelentkezik, mint például a 4-es metró esetében – olvasható a cikkben.

A legdrágább metrómegállónak az Opera (421 ezer Ft/nm) és a Deák Ferenc tér (403 ezer Ft/nm), míg a legolcsóbbnak a II. János Pál pápa tér (161 ezer Ft/nm) és Újpest Városkapu (164 ezer Ft/nm) bizonyult, a fajlagos árakban a különbség több mint két és félszeres. Ez tehát azt jelenti, hogy egy 50 négyzetméteres lakásért az Operánál átlagosan 13 millió forinttal kell többet kicsengetni, mint a II. János Pál pápa tér környékén.

Melyik mtreóA tranzakciók alapján egyébként a drágább metrómegállók vonzáskörzetében hajlandóak is mélyebben a zsebükbe nyúlni a vásárlók: ha az árszinteket vizsgáljuk, akkor a legolcsóbbak a 3-as metró ellentétes végein található állomások: a Forgách utca és a Határ út (6,9-7 millió Ft), a legdrágábbak pedig a Deák Ferenc tér és a Ferenciek tere (30 millió Ft).

Az egyes metróvonalak a megállók árainak átlagolásával sorba is rendezhetők, talán kevésbé meglepő, hogy a Földalatti az első (322 ezer Ft/nm), hiszen a város patinás környékét öleli fel. Némiképp leszakadva következik az M2-es vonal (281 ezer Ft/nm), ahol meredekebben esnek az árak a pesti oldal felé a budaival összehasonlítva. Alig végzett előrébb az M4-es (254 ezer Ft/nm) a 3-as metrónál (248 ezer Ft/nm).

Forrás, további részletek:Pénzcentrum

Megjelent: 2016 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. október 22., csütörtök 14:21

Blog archivum