Montreal, Kanada

A megfizethetőség érdekében korlátozzák a külföldiek lakásvásárlását

2024.02.05. Írta:

A külföldiekhez köthető kereslet árfelhajtó hatására hivatkozva Kanada és Ausztrália korlátozó intézkedéseket vezetett be a lakásvásárlásoknál. Úgy vélik, a külföldiek kereslete is okozza, hogy a helyiek kiszorulnak a lakáspiacról.

A kanadai lakások külföldi tulajdonlásának tilalmának célja, hogy a kanadaiak számára megfizethetőbbé tegyék a lakhatást. Most a már érvényben lévő korlátozást hosszabbították meg 2027. január 1-jéig.

A kanadai kormány szerint a lakhatási válság oka a bevándorlók és a nemzetközi diákok számának növekedése, ami felerősíti a lakások iránti keresletet, miközben az emelkedő költségek lelassították az építkezéseket.

Azt már korábban bejelentették, hogy Kanadakorlátozza a nemzetközi diákengedélyek, illetve a diploma megszerzése után kiadható munkavállalási engedélyek számát. Ezzel is igyekeznek megfékezni a rekordszámú újonnan érkezett bevándorlót, ami súlyosbítja a lakhatási válságot.

Tavaly év végén Ausztrália is a külföldiek lakásvásárlását korlátozó intézkedéseket hozott, amikor megháromszorozta a külföldi lakásvásárlókra kivetett díjakat, a megfizethető lakások kínálatának növelése céljából.

Az ausztrál kormány emellett csökkentené a "bérbeadásra épülő" projektekbe történő külföldi befektetések pályázati díjait, hogy több lakás építését ösztönözze.

A kormány júniusban 2 milliárd ausztrál dollárt (1,3 milliárd dollár) ígért országszerte több ezer új, megfizethető árú lakás létrehozására, hogy növelje a várólistán lévő ausztrálok számára a közcélú lakáskínálatot.

A pénzügyminiszter szerint bejelentett változtatások mintegy 500 millió ausztrál dollárt (300 millió forint) fognak generálni, amelyet a kormány olyan kiemelt területekre fordíthat, mint a lakhatás.

Az ausztrál lakáspiac árai, amelyek már most is a világ legdrágábbjai közé tartoznak, az előrejelzések szerint folyamatosan növekedni fognak, mivel a 26 millió lakosú országban a növekvő kereslet meghaladja a kínálatot.

Forrás: Reuters, Reuters

Megjelent: 71 alkalommal Utoljára frissítve: 2024. február 05., hétfő 17:15

Blog archivum