Nyomtatás
Bécs natalliami_Pixabay

A magánbérlet is népszerű lakhatási forma Ausztriában

2019.12.09. Írta:

Ausztriában a lakosság több mint 44 százaléka bérlakásban él. Ez az arány a fővárosban még magasabb. Korábbi cikkünkben körbejártuk a bécsi önkormányzati tulajdonú bérlakások rendszerét. Most az osztrák lakásállományon belüli piaci bérlakások helyzetét tekintjük át.

Bérlakások Európában

A bérlakások aránya változatos képet mutat az egyes európai országokban, eltérő a piaci és a támogatott bérlakások aránya is.

Forrás: Eurostat EU-SILC felmérés

Ugyanakkor az egyes országokban különbözőek a demográfiai folyamatok, a ki- és bevándorlás, a háztartások nagysága, a gazdasági helyzet is. (Eltérő lehet az egyes országokban a statisztikai felmérések módszertana, nevezéke és pontossága.)

Forrás: Eurostat, IIBW

Az osztrák Institut für Immobilien Bauen und Wohnen (IIBW) szerint érdekes összefüggés van a bérlakásban/öröklakásban élők aránya és egy-egy ország gazdasági fejlettsége között. vagyis minél jobb gazdasági helyzetben van egy ország, annál nagyobb a bérlakásban élők aránya. Mindez vélhetően a lakásárakkal és a lakhatási költségek nagyságával, illetve a bérlakásrendszer fejlettségével függ össze.

Forrás: Eurostat EU-SILC, IIBW

Bérlakások Ausztriában

Ausztriában 3,9 millió állandó lakcímként bejelentett lakás van, a lakásállomány összesen 4,6 millió.

Forrás: Statistik Austria, GBV, IIBW

A lakásállomány 16,7%-a közhasznú lakásépítők (GBV) által épített és kezelt, ún. „közhasznú” bérlakás (650 ezer lakás 2018-ban). A GBV-k ezen felül 300 ezer más fejlesztők által létesített lakást is kezelnek. A GBV-k által kezelt lakások aránya 23%. Ehhez jön hozzá 280 ezer önkormányzati/tartományi bérlakás (7,1%). A piaci bérlakások száma ezeken felül nagyságrendileg 710 ezer (18,2%). A bérlakások aránya, tehát, Ausztriában 42%.

Bécsben a lakosok több mint 80 százaléka bérli a lakását. Az önkormányzati bérlakásokért 5,8 € körül kell fizetni négyzetméterenként, a többi támogatott bérlakásért 6-8€/nm-t. A piaci bérlakások ára ez utóbbinál legalább 25-30%-kal magasabb. Ausztriában a piaci bérleti díjat fizető bérlők alig több mint 15%-a költötte (2016) jövedelmének több mint 40%-át lakhatásra. (Magyarországon ez az arány 36,6%.) (Adatforrás: Eurostat)

Az osztrák támogatott bérlakáspiac nagysága, a szociális és közhasznú („GBV”) lakások és a támogatott lakásban lakó népesség nagy száma jelentős befolyással van az egész lakáspiacra. A lakásárak, lakásépítési költségek és a privát piaci bérleti díjak Ausztriában is jelentősen nőttek az elmúlt években, azonban szakértők szerint a támogatott bérlakáspiac és bérlakásépítések stabilizáló hatása miatt ezek kevésbé szálltak el, mint máshol.

Együtt élni az Airbnb-vel

Bécs vezetése elkötelezett amellett, hogy megfizethető legyen a városban a lakhatás. Ezért nem csak a támogatásokra figyelnek oda, hanem minden lakásbérlő védelmére, illetve az esetleges drágító tényezőre is. Így már évek óta foglalkoznak az Airbnb és más rövidtávú lakásbérlést biztosító platformok lakáspiaci hatásaival.

Bécsben 2016 óta növekszik az Airbnb-lakások és más platformon rövidtávra kiadott száma. Jelenleg mintegy 9000 lakást adnak ki így, ezekből kb. 2000 van tartósan távol a lakáspiacról, ami alacsony szám más európai nagyvároshoz, illetve a bécsi lakásállományhoz képest is.

A bécsi városvezetés olyan megoldást keres, amely nem korlátozza a lakások iránti igények kielégítését, de nagyon figyelnek arra, ne kerüljön ki így túl sok lakás hosszú távra a bécsi lakáspiacról. A cél, hogy rövidtávú lakáskiadók ugyanolyan szabályok szerint működjenek, mint a többi szállásadó.

Már életbe léptek korlátozások, így pl. a bécsi lakózónákban (leginkább a belvárosban) nem lehet kereskedelmi céllal hosszú ideig lakást kiadni. Adatszolgáltatási kötelezettség keretében havonta kell a lakóházaknak bejelenteniük, hogy náluk zajlik-e ilyen tevékenység. Különadó kivetése is felmerült, illetve a szabályokat megszegőket megbírságolják.

Biztonság a bérlőknek

Az önkormányzat a szabadpiacon bérlőket sem hagyja magára. Mieterhilfe néven működtetett ingyenes jogsegély-szolgálatához ők is fordulhatnak segítségért, ha gondjuk van a bérbeadóval. (ennek annyi feltétele van, hogy a bérlő betartsa a bérleti szerződésben foglalt feltételeket.)

A Mieterhilfe mintaszerződéssel segít a tisztességes bérleti szerződés megkötésében, illetve kérésre előzetesen átnézik a szerződést aláírás előtt.

A lakbért fizetni nem tudóknak szükség esetén az önkormányzat lakbértámogatást is nyújt.

Mivel Bécsben is jó üzlet az ingatlanberuházás, a befektetők szívesen vásárolnak fel öreg házakat, hogy azok helyére új, nagyobb haszonnal értékesíthető ingatlanokat, lakásokat építsenek. Ennek érdekében attól sem riadnak vissza, hogy a lakókat különböző, gyakran tisztességtelen eszközökkel – a távozásra bírják. A Mieterhilfe ilyen esetekben is a bérlők mellett áll, és szükség esetén akár hatósági közreműködést kérnek, hogy a bérbeadó tegyen eleget pl. a karbantartási, állagmegóvási kötelezettségeinek.

Minőség és fenntarthatóság

Ausztriában, ahol több mint 500 lakás jut 1000 lakosra, a népesség szerinti lakásépítések száma is a legmagasabb a régióban.

Forrás: KSH

 

A mennyiségen túl a minőségre is kiemelten figyelnek. Az önkormányzati és a támogatott, közhasznú bérlakások építésénél szigorú energiahatékonysági követelményeknek kell megfelelni, az épített, felújított lakásoknál magas minőségi szintet és alacsony fenntartási költségeket kell biztosítani. A támogatott bérlakásokat építő beruházók a többi között energiahatékonysági kritériumok alapján versengenek egymással az építési projektek megvalósításáért.

Ezzel szemben a privát lakásberuházókat csak a kevésbé szigorú építési szabályozás köti, ezért a piaci lakások, bérlakások mind minőségében, mind energiahatékonyságban rendre elmaradnak a támogatott bérlakásoktól.

Ugyanakkor a lakásépítési, -felújítási támogatások Ausztriában erősen fókuszálnak az épületek energetikai fejlesztésére, az igényelhető lakáscélú támogatásokat szigorú fenntarthatósági követelményekhez kötik.

Sorozatunk következő részében a bécsi közhasznú ("GBV") bérlakásszektort mutatjuk be.

Megjelent: 3997 alkalommal Utoljára frissítve: 2020. január 06., hétfő 13:34