Üresen álló, Hyde Parkra néző bérpaloták London Myfair negyedében Transparency International

A londoni ingatlanpiac az adóelkerülők paradicsoma

2015.03.10. Írta:

A Transparency International (TI) korrupcióellenes szervezet közleménye szerint az Egyesült Királyság a szerte a világban összelopkodott korrupt pénzek biztonságos menedékévé vált, a brit fővárosban több tízezer ingatlant adóparadicsomokból származó tőkéből vásároltak meg.

Ezzel párhuzamosan az ingatlanárak az egekbe szöktek, ma már a középosztály tagjai sem engedhetik meg maguknak, hogy lakást vegyenek London belvárosában.

A rendőrség eddig mintegy 180 millió font értékű ingatlant vizsgált, amelyeknél felmerült a gyanú, hogy pénzmosásból és lopott tőkéből vásárolták. S szerintük ez csak a jéghegy csúcsa.

A földhivatali adatokra, valamint a Scotland Yard korrupcióellenes részlegének beszámolóira támaszkodó jelentés szerint 36 342 (összesen 3,6 négyzetkilométer alapterületű) ingatlan van a Jersey-ben, a Virgin szigeteken, a Man szigeten és más adóparadicsomokban bejegyzett cégek tulajdonában. London kormányzati negyedében, a Westminsterben minden tízedik épület sorolható ebbe a kategóriába.

A felgöngyölített ügyek 75%-ában találtak adóparadicsomi kapcsolatokat. A rendőrség sokszor éveket tölt azzal, hogy kiderítse, ki áll valójában egy-egy vásárlás mögött, hiszen a legtöbb esetben homályban marad az adóparadicsomokban tartott vagyonok tényleges tulajdonosainak kiléte.

A korrupcióellenes nyomozások során eddig csaknem 6 millió font értékű ingatlanvagyont koboztak el az Egyesült Királyságban. Egy, a szegélység ellen küzdő tavalyi, nemzetközi kampányban 650 milliárd fontra becsülték azt az összeget, amelyet a fejlődő országok elveszítenek a korrupció, beleértve a pénzmosást és a adóelkerülést, következtében.

Forrás: transparency.org.uk, theguardian.com, haszon.hu

Megjelent: 2653 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. március 06., péntek 16:16

Blog archivum