Párdi Zsófia / igylakunk.hu

A lakások értékét is növeli a zöldített környezet

2022.09.13. Írta:

„A legzöldebb építés az, ami nem épül meg” – idézte a tájépítész az építészt a mai területbejáráson, s ez akár a mottója is lehetne a Vizafogó ökopark születésének, hiszen itt úgy jött létre példaértékű zöld terület, hogy – ritkaságszámba menő módosítással – az egyébként igen értékes építési telket a XIII. kerületi önkormányzat átminősítette közparkká.

A Vizafogó lakótelep szomszédságában, az Esztergomi út és a Párkány utca között adták át idén tavasszal a csaknem egyhektáros Vizafogó parkot.

A parkot az Objekt Tájépítész Iroda tervezte az Archikon Építésziroda bevonásával.

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesület (HuGBC) rendezésében zajló Zöld építés hete keretében a Szabó Tamás kerületi képviselő, Pólus Károly építész, (Archikon Építésziroda) és Pécsi Máté okl. tájépítész (Objekt Tájépítész Iroda) mutatták be a parkot, illetve a fejlesztés részleteit.

A XIII. Kerületi Önkormányzat közel 700 millió forintot fordított a közpark teljes beruházására, ahelyett, hogy kb. ugyanennyiért eladta volna, és akkor minden bizonnyal egy hatalmas épülettömeg nőtt volna ide a zöldfelület helyett.

A kerület vezetése számára fontos az épületeken túl a lakókörnyezet minőségének kialakítása, javítása. Szisztematikusan fejlesztik a zöldterületeket, a közparkokat, illetve a magánberuházások esetében is elvárják a fejlesztők hozzájárulását ezekhez a célokhoz. Fontos számunkra az együttműködés a lakókkal, minden esetben kikérik és meghallgatják a véleményüket, ötleteiket beépítik a tervekbe.

A lakókörnyezet, az épületek közti terek, a zöldfelületek és a szolgáltatások nagymértékben hozzájárulnak az ott lakók életminőségéhez, sőt javítják a természetes felületképzés, a klímavédelem és a fenntarthatóság révén hozzájárul a városi hőszigethatás ellensúlyozásához, a környezeténél hűvösebb mikroklíma megteremtéséhez. A sem mellékes tényező, hogy a fejlesztés növeli a környékbeli lakóingatlanok értékét is.

A kiemelt zöld beruházás mintaértékű ökopark rekreációs funkciókkal (pihenőpadok, nyugágyak, ivókutak, csocsó- és pingpongasztalok, fitnesz-eszközök, gumiburkolatú futókör) és okosváros-szolgáltatásokkal.

Az egyedi tervezésű parkban létrehoztak egy mesterséges tavat, amely másfél méter mély, mesterséges dísztó állandó vízi növényzettel, A vízben áll Lestyán-Goda János szobrászművész Halak (vizák) című alkotása. A tó körüli fősétányon 50 négyzetméteres pavilont építettek – kávézóval, büfével, nyilvános illemhellyel és pelenkázóval. Kiülős stégterasz nyúlik a víz fölé.

Jelentős zöld felület jött létre, változatos növénybeültetésekkel. Összesen 3200 cserjét, 9200 évelőt és 7200 díszfüvet, 850 hagymás dísznövényt, több mint 110 örökzöld dísznövényt ültettek a parkba; a locsolást automata öntözőrendszerrel, két újonnan létesített talajvízkútról oldják meg. A park északi oldalára virágos, ligetes, 59, többször előnevelt lombos fából és 4 örökzöldből álló „kis erdőt” telepítettek. Figyelmet fordítottak az ökologikus csapadékvíz-elvezetésre: a burkolt felületekre hulló esővizet a zöldfelületek irányába vezették. A tó megfelelő vízszintjét automata vízszintjelző-rendszer ellenőrzi.

A közvilágítást 35 közvilágítási oszlop és klasszikus lámpatest biztosítja; az oszlopokra állítható kamerákat, WIFI-t, hangszórót is felszereltek. A lámpatestek szabályozható fényáramú LED fényforrásúak, így a kisebb forgalmú időszakokban – energiát megspórolva – csökkenthető a fényerő.

A park biztonságát a legmodernebb digitális technológiai rendszer felügyeli. A felszerelt intelligens kamerák képesek úgynevezett járőrfunkciót is ellátni: folyamatosan megfigyelik a park egész területét. Vészhívás (segélyhívás) kezdeményezésére szolgáló kommunikátort is kihelyeztek a park három frekventált pontjára, melynek hívásai a Közterület-felügyelethez futnak be.

Az állagmegóvás érdekében a parkot éjszakára bezárják, reggel 6-tól este 10-ig tart nyitva.

Fotók: Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Megjelent: 55 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. szeptember 15., csütörtök 13:05

Blog archivum