MKpartners

A kiszámíthatóság az építési költségeket is tudná csökkenteni

2021.09.16. Írta:

Az építőanyagok ára és elérhetősége, a költségek lefaragásának lehetősége, a kiszámíthatóság, valamint a kitettség csökkentése is szóba került a Portfolio Property Investmen Fórum konferenciáján.

- A pandémia miatt világszerte rengeteg építkezés, alapanyaggyár és szállítási hálózat leállt, az egészségügy a védőruházatok és maszkok gyártásához szívta el az alapanyagokat, így az EPS-ek és tetőfóliák sem voltak elérhetők. A tengeri szállítmányozás és konténerbérlés körül kialakult helyzet, ráadásként az Evergiven hajó megfeneklése növelte a logisztikai költségeket és elakadásokat okozott. Az egész Európát ellátó német basf egyik üzemének leégése számos építőkémiai termék hiányát okozta. Kína és Ausztrália konfliktusa a nemzetközi vasérc-, míg Kanada és az USA összetűzése a faanyag piacon okozott problémákat - mondta el előadásában Dr. Rázsóné Szórády Csilla, az újHÁZ Centrum vezérigazgatója.

Az ingatlanok árára ugyanakkor hatással volt a devizapiac változása, az alapanyagokés az energia megnövekedett ára is. Az új lakásokra vonatkozó szigorúbb energetikai követelmények az árakra is növekvő nyomást gyakorolnak. A készlethiány és a logisztikai rendszer zavara miatt az alapanyagok szállítási határideje jelentősen nőtt, akár 8-10 hétre.

A gazdasági újraindítási programok következtében pedig akkorára nőtt a betonacél (vasbeton) kereslete, amit a kohók és vasércbányák nem bírtak kiszolgálni. A hazai építőanyagkereslet is jelentősen növekedett év eleje óta a bevezetett lakásfelújítási támogatás, illetve az egyéb otthonteremtési kedvezmények hatására. ami árfelhajtó tényezőként hat a piacra. Magyarországon az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) felmérése szerint az év elejéhez képest a faanyagok 73%-kal drágultak – tette hozzá.

A munkaerőnél is jelentkezett a szűkösség, nem ritkán 3-8 hónapot is kell várni, ez a munkabérek emelkedéséhez vezetett, és beépült az építési költségekbe. Az épületek műszaki állapota, valamint a telkek növekvő ára is befolyásoló tényező lett: az elmúlt 12 hónapban harmadával nőtt az eladó telkek átlagos négyzetméterára. Jól látszik az újHÁZ idei kutatásából is, hogy azoknak az építőanyagoknak

Dr. Rázsóné Szórády Csilla úgy látja, hogy a piac lassan stabilizálódik. Ahol a drasztikus áremelkedések voltak – fa, acél, szigetelés – ott már megindult az árcsökkenés, és további csökkenés várható. A termékellátás is fokozatosan kisimul, újra működnek kapacitások.

A valódi megoldás, a minőségi fejlődés azonban a sokkal tudatosabb előre tervezés és az innovációs technológiák széleskörű bevezetése lenne a teljes értékláncon. Szükség van kapacitásbővítésre mind gyártói, mind kivitelezői, mind logisztikai oldalon. Nagyon fontos a hatékonyságnövelés, az átlátható adatalapú működés, hogy költséget tudjunk csökkenteni, és gyorsítani tudjunk a folyamatokon. Sokkal szorosabb együttműködés kell a lánc szereplői között – mondta a szakértő.

Ahhoz, hogy a lánc minden szereplője befektessen teljesítménynövelésbe, elköteleződjön a folyamatos fejlesztések, az innovációba való befektetés mellett, hosszú távon kiszámítható – nem csak 2-3 éves távlatban előre látható - építőipari piacra van szükség. Ennél sokkal hosszabb távon kellene biztonságban érezni magunkat, és egy stabil, kiszámítható építésügyi stratégiával rendelkezni akár több évtizedre, ami megmutatkozna akár egy fix lakásépítési számban – hangsúlyozta az újHÁZ Centrum vezérigazgatója.

Hogyan enyhíthető a kiszolgáltatottság?

A téma folytatódott az ezt követő beszélgetésben, ahol Kiss Gábor, a Metrodom Kft. ügyvezetője moderátorként elsőként arra kérdezett rá, miért növekedtek ennyire a hazai építőanyagárak és mennyire kiszolgáltatott ennek a magyar piac.

Scheer Sándor FRICS, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója szerint nagy probléma, hogy a magyar piacon nincs megfelelő verseny. Magyarország nagyon kis piac, nagyon ki van szolgáltatva termékcsoportonként egy-egy gyártónak. Az építőanyagot bizonyos távolságon túl nem érdemes, nem kifizetődő szállítani, ezért jobb az adott országban előállítani, ahol felhasználják. Az alapanyaghiány, illetve a csúszások miatt sokszor mégis észszerűtlen távolságról kell rendelni, hogy határidőre tudjanak építeni.

Mivel nincs verseny, a kiszolgáltatottság óriási. Az áremelés pedig folyamatos. „Ez most egy háborús időszak, a cél az, hogy a kötbért elkerüljük és ártól függetlenül tudjunk élni a vásárlás lehetőségével” – mondta.

- Jelenleg néhány külföldi tulajdonú gyártó uralja a magyar piacot, de a világpiaci kereslet okán ezek a gyártók elsődlegesen az anyaországaikat szolgálták ki, ezért a magyar kivitelezők nem jutottak alapanyaghoz – mondta el Gyutai Csaba, kormánybiztos, az ÉMI Nonprofit Kft. vezérigazgatója. A kormány ezért bizonyos termékkörben exportregisztrációt vezetett be. Ezt elsősorban jelzésnek szánták, hogy Magyarországon a magyar kivitelezőket részesítsék előnybe a gyártók.

Próbálnak alternatív anyagbeszerzési forrásokat is bevonni, például faanyagot érdemes Oroszországból behozni. Az igazi, és különösen olcsóbb megoldás azonban az lenne, ha lenne elég hazai gyártókapacitás, amihez akár gyárépítésre lehet szükség. Például egy cementgyár még biztosan elférne a magyar piacon.

- Ha hiány van, vagy túl magas az áremelkedés, akkor új gyártókat kell keresni, de ezeknél is fontos a minőségellenőrzés. Hiába kínál valaki elérhető áron, akár még a logisztika is megoldható, de nem hozzuk be, ha nem megfelelő a termék minősége. Sok esetben Magyarországon is vannak kisebb gyártók, csak nem tudnak országos igényeket kiszolgálni, mert az építőipar kiszámíthatatlansága miatt nem tudtak megfelelően méretűre növekedni, megfelelő módon fejleszteni – mondta el Dr. Rázsóné Szórády Csilla.

- Az ágazatot termékenként és alapanyagonként érdemes vizsgálni – hangsúlyozta Rigó Csaba, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke. Jelenleg több versenyjogi eljárás, illetve gyorsított ágazati vizsgálat zajlik az építőanyagiparral kapcsolatosan. Számos bányászati terméket vizsgáltunk például. Ha a drágulás nem támasztható alá, például költségekkel, ha az eltúlzott, akkor azt feltárjuk.

Nem mindig kartellezésre, vagy erőfölénnyel való visszaélésre kell gondolni, de mivel kisszereplős, gyakorlatilag sok esetben oligopol a piac, könnyen tudják követni egymás stratégiáját, árképzését. Össze sem kell beszélni hozzá. Így folyamatosan növekvő árazás tud kialakulni. Az árak persze a nagy kereslet miatt is növekedhetnek rövidtávon, de az előbb utóbb egyensúlyba kerül. Így azonban folyamatosan nőnek túl a világpiaci hatásokon.

- Gyorsított ágazati vizsgálatban a kerámiatermékeket (tégla, cserép) vizsgáltuk. Ez most társadalmi vitán van, és elég jó visszajelzések jöttek, hogy mit kellene tenni. Például, hogy a hazai vállalkozásokat a Kormány olyan K+F támogatásokkal segítse, amellyel hazai gyártókapacitás létesíthető – mondta a GVH elnöke.

- A versenykorlátozás rövidtávú megoldás, középtávon magyar termelőkapacitásokat kell kiépíteni. Árcsökkenésre azonban a növekvő infláció és bérek miatt egyáltalán nem számítok, a cél nem is ez, hanem a kiszámítható növekedés.” - hangsúlyozta Rigó Csaba.

 

Megjelent: 457 alkalommal Utoljára frissítve: 2021. szeptember 16., csütörtök 20:37

Blog archivum