A gyalog bejárható városrészek a nyerők

2019.01.31. Írta:

Költözéskor fontos szempont, hogy a kiszemelt ingatlan milyen messze van a legközelebbi üzletektől, szolgáltatásoktól. Itthon is létezik már olyan adatbázis, amelyből térképre rajzolható egy-egy város, városrész "sétálhatósága".

A Lechner Tudásközpont oldalán megjelent cikkből kiderül, hogy az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (röviden TeIR) nyilvánosan elérhető TETA moduljának intézmény-ellátottsági adatbázisa nagyvárosainkra vonatkozóan településen belüli adatokat is tartalmaz, 100 x 100 méteres területegységekre összesített mutatók és szolgáltatóhely-pontok formájában. Ezek felhasználásával előállítható a városok szolgáltatás-sűrűségi térképe, ami a település adott pontjáról 7-8 perces sétával elérhető szolgáltatások mennyiségét és sokféleségét ábrázolja, kombinálva valamilyen más térbeli mutatóval – vagyis a környék „gyalogos használhatóságát” jeleníti meg virtuális 3D modellként.

Az urbanizációs folyamatok során a városi életkörülmények és az infrastruktúra folyamatos fejlődésének következtében nagyobb hangsúly és figyelem kerül a fenntarthatóság, élhetőség és az egészséges zöld élettér témakörére. A városi környezet minősége fokozatosan romlik a zaj, zsúfoltság, légszennyezés növekedésének következtében, illetve a különböző egyéni közlekedési módok és járművek terjedésével. Ennek a problémakörnek az egyik innovatív megoldása lehet a „sétálható” városrészek kialakítása.

A cikk hazai nagyvárosok pédáján szemlélteti, milyen összetett szempontrendszert szükséges figyelembe venni a sétálhatóság vizsgálatához.

Forrás: Lechner Tudásközpont

 

Megjelent: 1463 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. január 31., csütörtök 13:59

Blog archivum