Lakásépítések Magyarországon 2021 igylakunk.hu

A fővároson kívül az egész országban nőtt tavaly a lakásépítési kedv

2022.04.25. Írta:

Tavaly 29 százalékkal kevesebb (19.898 db) lakás épült Magyarországon, mint 2020-ban, ezeknek több mint a fele Közép-Magyarországon. A tervezett lakások száma a fővárost kivéve mindenütt emelkedett.

A lakásépítések száma országosan 2016 II. negyedéve óta gyakorlatilag folyamatosan emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, a 2021. I. negyedévi jelentősebb növekedés után azonban a következő negyedévekben egyre nagyobb ütemben csökkent a használatba vett lakások száma. Ez alapvetően a 2020-ban megváltozott piaci-jogszabályi körülmények, illetve a járvány kitörése miatt visszaeső lakásépítési szándék következménye. Összességében 2021-ben az egy évvel korábbi magas bázisnál 29%-kal kevesebb, mintegy 20 ezer új lakás épült az országban.

Az épített lakások megosztása továbbra is erősen eltér régiónként, a lakások 56 százaléka a Közép Magyarországon készült el.

A fővárosban 11%-kal nőtt, vidéken viszont számottevően visszaesett a lakásépítések száma. A megyei jogú városokban az előző évi magas bázisnál 47, a többi városban 33, a községekben 45%-kal kevesebb lakás épült 2021-ben. Budapesten és mindössze 3 megyében (Fejér, Borsod-Abaúj-Zemplén és Tolna) emelkedett, a többiben viszont csökkent az átadott lakások száma. Elsősorban a jelentős lakáspiaci súllyal rendelkező megyéknél tapasztalt visszaesés fordította hazánk lakásépítési piacát negatív irányba.

Budapesten, Pest és Győr Moson Sopron megyében haladta meg a lakásépítések száma az 1000 darabot. A másik véglet Nógrád megye, ahol még félszáznál és kevesebb lakás épült tavaly.

A megépült lakások 42 százaléka a található családi házban, 51 százaléka többszintes, többlakásos épületben, 2-2 százaléka lakóparki és egyéb épületben. A legtöbb családi ház Pest megyében épült, az összes 40 százaléka, míg a többszintes, többlakásos épületek 58 és fél százalékát Budapesten adták át.

Ha tízezer lakosra vetítjük a tavaly megépült lakások számát, akkor az országos átlag 20 és fél százalék. Ezt csak négy megye tudta meghaladni: Budapest, Győr-Moson-Sopron, Pest és Somogy megye. A megyék fele jóval az országos átlag alatt teljesített.

2020-hoz képest csak Budapesten, Tolna, Borsod-Abaúj-Zemplén és Fejér megyében emelkedett a lakásépítések száma.

A 2021 első felében regisztrált erőteljes növekedést követően a III–IV. negyedévben jelentősen (33, illetve 49%-kal) csökkent a lakásépítések száma a fővárosban az előző év azonos időszakához képest. Éves szinten az egy évvel korábbinál így is élénkebb volt a lakásépítési kedv: a vidéki negatív tendenciával szemben az előző évinél 11%-kal több lakás épült Budapesten 2021-ben. Összesen 7038 lakást vettek használatba (ennél többet utoljára 2009-ben), 42%-ukat a XIII. kerületben. A Budapesten épített lakások tízezer lakosra jutó száma (41) a megyék és a főváros alkotta rangsor legmagasabb értéke volt, az országos átlag kétszerese. A fővárosban az új lakások 90%-ának vállalkozások, 9,8%-ának természetes személyek voltak az építtetői. Az előbbiek által építtetett lakások száma 17%-kal emelkedett, az utóbbiaké 28%-kal visszaesett az egy évvel korábbihoz mérten.
Az országos tendenciával párhuzamosan Pest megyében is csökkent a lakásépítési kedv 2021-ben: 32%-kal (országosan 29%-kal) visszaesett az épített lakások száma az előző évi magas bázishoz képest, az itteni folyamatoknak meghatározó szerepük volt hazánk lakásépítési piacának szűkülésében. Összesen 4,1 ezer lakást vettek használatba, közel kétharmaduk városokban, több mint egyharmaduk községekben épült. Mindkét településtípus esetében jelentősen csökkent az építési kedv. Pest megyében a lakások 82%-át családi házas formában, közel 10%-át többszintes, többlakásos épületben adták át, a fennmaradó rész többsége csoportházban épült. Elsősorban a családiház-építések csökkenése fordította a megyei lakásépítési piacot negatív irányba.

Budapesten megtorpant az építési kedv

A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 29 941 volt, 33%-kal több, mint 2020-ban. Budapest kivételével minden megyében emelkedést láthatunk. Somogy és Zala megyében több mint kétszeresére nőtt a tervezett lakások száma, Az élénkülésben a nem megyei jogú városok szerepe volt a legnagyobb, ezeken a településeken utoljára 2018-ban volt ehhez hasonló szinten az építési hajlandóság. Minden megyében növekedést regisztráltunk, közülük Pest és Somogy megye járult hozzá leginkább a kedvező folyamatokhoz.

Budapesten csak az előző évi mennyiség 86,4 százalékára kértek engedélyt. Utoljára 2015-ben volt ennél is alacsonyabb szinten a tervezett lakások száma a fővárosban. A főváros ezzel a mintegy 5 és fél ezer lakásépítési engedéllyel a második helyen áll Pest megye mögött (7724 db). 2021 februárjában fordult meg Pest megyében a lakásépítési kedv 2019-ben kezdődött csökkenése. Ennek köszönhetően a 2021-ben kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 49%-kal meghaladta az előző évi alacsony bázist, és közel tizedével a két évvel korábbi szintet is. 2014 óta először a Pest megyében építendő lakások száma (7,7 ezer) meghaladta a fővárosit (5,5 ezer). Utoljára 2008-ban volt ennél érdemben magasabb szinten a Pest megyében tervezett lakások száma.
A megyék több mint felében a kiadott engedélyek száma az ezret sem éri el.

Míg az átadott lakások 56 százaléka készült a közép-magyarországi régióban 2021-ben, addig a kiadott új lakásépítési engedélyeknek már csak a 44 százaléka köthető ehhez a régióhoz.

 

Megjelent: 959 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. április 25., hétfő 16:15

Blog archivum