20 éves a TLE

2016.05.27. Írta:

20 éves a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület. A születésnapot ünnepi közgyűléssel és tortával ünnepelte a tagság.

Ez úton szeretnénk köszönetet mondani partnereinknek, kollégáinknak a szakmai együttműködésért és támogatásért, ami hosszú évek óta végigkíséri és segíti munkánkat.

A TLE két évtizede következetesen dolgozik a hazai lakásállomány megújításáért, a minőségi lakásépítések, lakásfelújítások támogatásáért. A 20 év alatt több mint 50 tanulmány, kutatási anyag, szakmai véleményezés és javaslatcsomag látott napvilágot a TLE égisze alatt. (A TLE szakmai anyagai a http://www.lakasepitesert.hu/?menu=tanulmanyok linken olvashatók.)

A kormányzat, az önkormányzatok és a parlamenti pártok felé irányuló lobbimunka, a médiakapcsolatok és a lakossági kommunikáció jelentik az Egyesület működésének főbb platformjait.

Az IGYLAKUNK.HU projektben létrejött fotókiállítás anyaga (fotótablók, KSH-tablók) a mai napig a lakásállomány megújításának kiindulópontjaként szolgál. A projekt emellett megteremtette a TLE online felületeit – a blognak is helyet adó igylakunk.hu weboldalt és a Facebook oldalt -, amelyek az Egyesület legfontosabb kommunikációs eszközei a nyilvánosság felé.

Az elmúlt hónapok kormányzati döntései nyomán a TLE is újrafogalmazta feladatait. Céljaink középpontjában a kiszámíthatóság áll, azaz a hosszú távon kiegyensúlyozott, kiszámítható lakáspolitika megteremtése, amely biztonságot ad a családok, az építőipari szereplők számára a minőségi építés megteremtésével.

A TLE javaslatai:
• Vállalja a kormány a kiforrott CSOK-rendelet, valamint a lakásépítések áfakedvezményeinek fenntartását legalább egy szándéknyilatkozattal minimum 10 évig.
• Jöjjön létre egy integrált, felhasználóbarát szakmai és hírportál, amelyen az összes információt megtalálják az építkező vagy lakást vásárló családok.
• Szükséges egy kormányzati lakásügyi felelős, kormánybiztos kijelölése a lakásfelújítási, lakásépítési intézkedések koordinálására és állandó szakmai egyeztetésére; a kormányzati folyamatokba, döntésekbe.
• Szülessen meg egy, a lehető legtöbb parlamenti párt által elfogadható, legalább 10 évre szóló lakáspolitikai minimum Magyarországon. Ennek tartalmaznia kellene az alapvető elveket, a lakásépítési, lakásfelújítási, bérlakásépítési célszámokat; a legfontosabb támogatási eszközöket és azok hozzávetőleges éves keretösszegét. A lakáspolitikai konszenzus a pártok közötti pozitív hozadékú verseny lehetne a közösen elfogadott lakásprogram minél jobb megvalósítása érdekében.
• A lakásfelújítások után is visszaigényelhető legyen az áfa.
• Induljon pilot bérlakás-építési program pl. a kiemelt ipari területekre.
• Szükséges minél több európai uniós forrás felhasználása a 2014-2020-as uniós támogatási időszakban az energetikai lakásfelújításokra.

Megjelent: 2092 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. május 30., hétfő 14:27

Blog archivum