MKpartners

110 milliót is kaphat lakáscélra egy háromgyermekes család

2021.09.29. Írta:

A Portfolio számításai szerint, az eddigi családtámogatásokkal és kedvezményes hitelekkel (csok, babaváró hitel, áfa-visszaigénylés, otthonfelújítási támogatás és hitel stb.), valamint a most induló Zöld Otthon Programmal és a zöld csok programmal a háromgyermekes családok akár 110 millió forinthoz is juthatnak.

A három gyermeket tervezők akár 42 millió forintnyi vissza nem térítendő nagy összegű támogatást és 73 millió forintnyi kedvezményes hitelt vehetnek igénybe az évek során egy nettó 100 milliós lakás megvásárlása esetén, részben persze a cikkünkben bemutatandó megfelelő jövedelemszint és hitelképesség mellett. Ami a háromgyermekeseknél 42+73 millió forint, az a kétgyermekeseknél 20+80 millió, az egy gyermeket vállalóknál pedig 13+83 millió.

Ehhez az összes jelenleg elérhető támogatási formát ki kell használnia a családoknak. Az alábbi családtámogatási formák érhetők el idén a Magyarországon élő családok számára:

- a 2015-ben bevezetett és 2016-ban kibővített CSOK és a hozzá felvehető 3%-os kamattámogatott CSOK-hitel,
- a 2018-ban elindított, illetve 2019-ben kibővített jelzáloghitel-elengedési és a diákhitel-elengedési program,
- a 2019. július 1-jével elindított 0%-os babaváró hitel, a falusi CSOK és a nagycsaládosok újautó-vásárlási támogatása,
- a 2021. január 1-jével induló otthonfelújítási támogatás és a megelőlegezésére február 1-jétől felvehető 3%-os kamattámogatott otthonfelújítási hitel, valamint
- a szintén 2021-gyel megjelenő lakásáfa-visszaigénylés és illetékmentesség a CSOK-igénylők számára, illetve a tetőtér-beépítésre és emelet-ráépítésre igénybe vehető CSOK,
- az október 4-étől elérhető Zöld Otthon Program és a keretében igénybe vehető kamatmentes zöld CSOK-hitel, amelyet az eddig ismert CSOK-hitelhez hasonlóan (vele nem egyidejűleg) a kétgyermekesek 10, a háromgyermekesek 15 millió forintig vehetnek fel.

A Zöld Otthon Program nem is gyerekhez között, ott maximum 70 millió forint hitelt lehet felvenni energiahatékony újépítésű ingatlanokra 25 évre, 2,5 százalékos kamattal. A zöld csoknál már számít a gyerekszám: két gyerek esetén 10 milliót, három gyereknél 15 millió lehet felvenni, nulla százalékos kamat mellett.

A cikkben nettó 500 ezer feletti háztartási jövedelemmel számolnak. Az is fontos, hogy bizonyos támogatások csak azok számára érhetők el, akik most vágnak családalapításba. Másrészt az ingatlan megvásárlásakor csak a támogatásoknak egy része állna rendelkezésre: a Diákhitel-elengedés például csak 2-3. gyerek megszületésekor jöhet számításba, míg az otthonfelújítási támogatás az ingatlan megvásárlása után jár.

A számítás részletei és a példák a Portfolio cikkében olvashatók.

Jövőre jön az szja-visszatérítés is

Jövő év elején a gyermeket nevelő háztartások adó-visszatérítést kapnak, fejenként a maximális összeg 800 ezer forint, így egy-egy háztartás akár 1,6 millió forintos összeghez juthat attól függően, hogy mennyi adót fizettek be 2021-ben. Az érintettek elsősorban lakáscélra és a gyermekekre költenék az összeget - derül ki az ingatlan.com nem reprezentatív online felméréséből, amiben több mint 700 válaszadó jelölte meg, hogy mire költené a visszatérítést.

A felmérés szerint tízből négy gyermeket nevelő háztartás valamilyen lakáscélra költené a jövő év elején érkező szja-visszatérítést.

A válaszadók 22 százaléka a lakóingatlanának korszerűsítésére fordítaná a pénzt, így - ha az otthonfelújítási támogatást is igénybe veszik - duplán kaphatnak állami támogatást. Emiatt a jövő év első felében újabb lakásfelújítási boom indulhat.

A megkérdezettek 18 százaléka ingatlanvásárlásra, 12 százalékuk a gyermekekre költené a kérdéses összeget. ugyanennyien pedig a hiteltartozásaik csökkentésére szánnák az extra pénzt.

 

Forrás: Portfolio, Telex, ingatlan.com

Megjelent: 620 alkalommal Utoljára frissítve: 2021. szeptember 30., csütörtök 12:47

Blog archivum